27 lutego 2013

Tarta szpinakowo-pieczarkowa z burakami

To tarta zwana galette, na spodzie z mąki orkiszowej, z nadzieniem ze szpinaku duszonym w czerwonym winie, pieczarek pieczonych z parmezanem i rozmarynem oraz z buraków pieczonych z czosnkiem i liściem laurowym.

A wszystko to zwieńczone serem pleśniowym i parmezanem. Palce lizać !!!


25 lutego 2013

Trinxat - puré z ziemniaków i kapusty

Trinxat to danie wywodzące się z Pirenejów Katalońskich z regionów: Cerdenya i Alt Urgell oraz z Andory.

Jest to puré (hiszp.) lub purée (fr.) z ziemniaków i kapusty z dodatkiem boczku i czosnku.

22 lutego 2013

Meksykańskie fajitas z kurczakiem i wołowiną

Dziś trochę smaku maksykańskiego: kurczak, wołowina, zielona i czerwona papryka oraz cebula - smażone z dodatkiem przyprawy do fajitas - zawinięte w pszenne torille.

Proponuję wykonanie domowych torilli, które można oczywiście zastąpić gotowymi (kupionymi w supermarkecie) pszennymi lub kukurydzianymi tortillami meksykańskimi.

Bez wątpienia, te zrobione przez nas w domu nie będą tak perfekcyjne pod względem kształtu i grubości jak te gotowe, ale mimo tego namawiam do podjęcia wyzwania.

19 lutego 2013

Dżem z ananasa, mandarynek i bananów

Kolejny zimowy dżem, tym razem z ananasa, mandarynek i bananów z nutą imbiru.

18 lutego 2013

Pasztecik galicyjski z tuńczykiem

Pasztecik galicyjski z tuńczykiem, czyli empanada gallega de atún lub de bonito, to typowa potrawa pochodząca z Galicji, znana i spożywana w całej Hiszpanii. 

Jak już wcześniej wspomniałam - w przepisie na pasztecik galicyjski z dorszem i rodzynkami, który znajdziecie tutaj - tego typu paszteciki, czyli empanady, przygotowuje się w Hiszpanii z różnorodnymi składnikami: z mięsem, z rybami, z owocami morza i z warzywami.

15 lutego 2013

Biała fasola z krewetkami i małżami

Dziś pikantne - ale niekoniecznie, jeśli ktoś nie lubi - danie jednogarnkowe z białej fasoli i owoców morza w postaci krewetek i małży, gotowanych w białym winie.

13 lutego 2013

Tarta z calçots

Dziś tarta, która łączy dwa przepisy opublikowane jakiś czas temu na blogu: tarta z grillowanymi warzywami i hummusem i pieczone calçots z sosem salvitxada.

Do zrobienia tarty z calçots wykorzystałam spód z pierwszego przepisu i sos oraz pieczone calçots, które można zastąpić porami, z drugiego przepisu.

Oto rezultat:

11 lutego 2013

Churros

Churros to słodki wypiek, najczęściej podłużny o przekroju w kształcie gwiazdy, bardzo popularny w Hiszpanii i w wielu krajach Ameryki Południowej i Środkowej.

Churros je się najczęściej na śniadanie lub na podwieczorek. Spożywa się je maczając w gorącym napoju, najczęściej w czekoladzie (churros con chocolate (hiszp.) lub xurros amb xocolata (kat.)), ale także w kawie z mlekiem lub w mleku.

Można je kupić w specjalnych sklepach zwanych Churrería (kat. Xurrería) lub w przydrożnych przewoźnych kioskach.


7 lutego 2013

Polenta z pieczarkami

Polenta ma konsystencję żółtej papki, którą przygotowuje się z mąki lub kaszki kukurydzianej.

Jest to potrawa pochodząca z Włoch, jakkolwiek spożywa się ją powszechnie w wielu krajach Ameryki Południowej: Argentyna,  Chile, Peru, Urugwaj oraz Europy: Austria, Szwajcaria, Bośnia, Chorwacja.

Gotową masę z polenty - do której często dodaje się oprócz wody także mleko, masło lub parmezan - przekłada się do płytkiego naczynia lub na zwilżoną wodą drewnianą deskę, wyrównując boki i wierzch.

Można ją jeść na gorąco lub na zimno - całkowicie stężałą i pokrojoną na kawałki. Podaje się ją z warzywami, grzybami, słoniną lub serem.

5 lutego 2013

Tarta ze szpinakiem i serem ricotta

Dziś polecam tartę ze szpinakiem i ricottą na cienkim maślanym spodzie. 

1 lutego 2013

Kalmary w sosie własnym

Dziś bardzo prosty sposób przygotowania kalmarów - w sosie własnym, czyli w sosie z naturalnym atramentem z kalmara.

Do przygotowania potrawy możemy użyć barwnika/atramentu prosto z kalmara, kupując go w całości wraz z wnętrznościami i barwnikiem lub możemy kupić naturalny atrament sprzedawany w małych plastikowych saszetkach (po 4g).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...