30 stycznia 2013

Pieczone calçots z sosem Salvitxada

Calçots, jedno z typowych dań kuchni katalońskiej, to warzywa podobne do młodej zielonej cebulki. Pod koniec stycznia rozpoczyna się sezon na calçots i w całej Katalonii organizowane są fiesty zwane calçotada, podczas których je się grillowane calçots, moczone w sosie salvitxada lub romescoSos ten przygotowuje się z pieczonych pomidorów i czosnku, suszonej papryki ñora (hiszp.) (nyora (kat.)), migdałów, orzechów laskowych, oliwy z oliwek i czasami chleba namoczonego w occie.

Calçots grilluje się na ogniu lub - jeśli przygotowuje się je w domu - w piekarniku. Przed jedzeniem usuwa się zewnętrzną, spaloną warstwę, moczy się je w sosie i następnie zjada, podnosząc cebulkę nad głowę chwytając za jej zieloną częśćW niektórych restauracjach, do jedzenia calçots podaje się śliniaki, które klienci zakładają aby uniknąć poplamienia się sosem.

28 stycznia 2013

Ryż z grzybami, krewetkami i karczochami

Dziś proponuję kolejny przepis z cyklu ''morze i góry'', czyli mar y montaña (hiszp.) lub mar i muntanya (kat.). Grzyby i karczochy jako przedstawiciele gór i krewetki reprezentujące morze.

Inne przepisy z tego cyklu, które możecie znaleźć na blogu to: pulpety z mątwą i omułki z kiełbasą chorizo w sosie winno-pomidorowym.

25 stycznia 2013

Dżem z dyni, mandarynek i jabłek z sokiem pomarańczowym

Smaczny jesienno-zimowy dżem o prześlicznym pomarańczowym kolorze. Warto spróbować.

23 stycznia 2013

Karczochy w białym winie

Karczochy (alcachofas) to warzywa bardzo popularne w kuchni hiszpańskiej. Są one przygotowywane na wiele sposobów i podawane jako pierwsze danie (entrante lub primer plato), jako dodatek do dania głównego (guarnición) lub jako przekąska czyli tapa.

Warzywa te dodaje się także do potraw z ryżu (risottos, arroces caldosos), dań jednogarnkowych (potajes), zup czy makaronów (cazuela de fideos).

Najpopularniejszym sposobem jedzenia karczochów jest odrywanie płatków, maczanie ich w sosie np. alioli lub ziołowym, i wysysanie mięsistej części, poczynając od nasady.


21 stycznia 2013

Sardynki z rodzynkami i orzeszkami sosnowymi

Dziś proponuję pieczone sardynki nadziane rodzynkami, orzeszkami sosnowymi, czerwoną cebulą i natką pietruszki, czyli sardinas con pasas y piñones.

16 stycznia 2013

Tarta z grillowanymi warzywami i hummusem

Dziś śródziemnomorska tarta z grillowanymi warzywami i hummusem z dodatkiem suszonych pomidorów znaleziona we wspomnianej w poprzednim wpisie aplikacji Evernote Food.

14 stycznia 2013

Pierożki wonton ze szpinakiem

Jak zapewne już zauważyliście, ostatnie przepisy, które pojawiają się na blogu nie są hiszpańskimi daniami, lecz bazują się na kuchniach dalekich krajów (kraje arabskie, Chiny), a wszystko za sprawą nowej aplikacji Evernote Food, którą ostatnio zainstalowałam i w której znalazłam kilka interesujących przepisów, którym nie mogłam się po prostu oprzeć.

Przepisy, kóre można przeglądać w tej aplikacji i następnie zachować, pochodzą z licznych i różnorodnych blogów zawierających receptury wielu  kuchni z różnych stron świata.

Dziś kolejna inspiracja, tym razem bardzo popularne danie kuchni chińskiej, wontony w bulionie warzywnym z dodatkiem imbiru. 


11 stycznia 2013

Zupa krem z marchwi z ciecierzycą i tahini

Dziś proponuję zupę krem z marchwi znalezioną na blogu smittenkitchen.com. Muszę przyznać, że zaintrygowały mnie w niej przede wszystkim dodatki: prażona ciecierzyca, sos z pasty tahini i cytryny oraz chipsy z pity; wszystkie nawiązujące, bez wątpienia, do kuchni arabskiej.


9 stycznia 2013

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Po długim odpoczynku świątecznym, dziś proponuje łososia pokrytego sosem szpinakowo-beszamelowym i zawiniętego w ciasto francuskie.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...