20 grudnia 2013

Polvorones i o innych świątecznych słodyczach i nie tylko...

Polvorón i mantecado, ciastka owinięte w jedwabny papier, to oprócz różnego rodzaju turonów i figurek marcepanowych jedno z najbardziej popularnych słodyczy spożywanych w Hiszpanii w Święta Bożego Narodzenia. Ich cechą charakterystyczną jest to, że mają bardzo aksamitną teksturę, a podczas jedzenia ciastko rozpada się na pył. Zarówno polvorón jak i mantecado robi się z mąki, cukru i smalcu, z tą tylko różnicą, że do pierwszego dodaje się także mielone migdały. Poza tym, różnią się one kształtem - ciastko polvorón jest owalne, natomiast mantecado okrągłe. 



Składniki (na około 10 sztuk):

250 g mąki
125 g smalcu
125 g cukru pudru
65 g migdałów (bez skórki)
1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Mąkę i migdały wyłożyć na blachy lub do żaroodpornych naczyń i piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 150ºC. Po 20 minutach przemieszać mąkę, po czym włożyć ją z powrotem do piekarnika (mąka nie powinna się zarumienić). Odstawić oba składniki do wystudzenia. Zimne migdały zmielić na pył. Do miski włożyć smalec i cukier puder, przesiany uprzednio przez sito. Wymieszać na gładką masę. Następnie dodać zmielone migdały i cynamon. Ponownie wymieszać i na końcu dodać przesianą przez sito mąkę. Zmienić mieszadło robota - jeśli go używamy- na hak i kontynuować mieszanie.


Wyjąć masę z miski i dokończyć wyrabianie ciasta dłońmi. Rozwałkować ciasto na placek grubości ok. 1 cm i wycinać owalne ciastka (masa jest bardzo plastyczna, więc jeśli nie mamy owalnej foremki, można wyciąć okrągłe ciastka i następnie trochę je spłaszczyć dłońmi).



Położyć ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 200ºC, przez 15-20 minut. Wyjąć ciastka z piekarnika i odstawić do całkowitego wystygnięcia (nie dotykać gorących ciastek, gdyż są one wtedy bardzo kruche i się rozpadają). 



Zimne ciastka posypać cukrem pudrem. Zawinąć każde z nich w bibułę lub inny bardzo cienki papier.




A teraz, trochę o pozostałych świątecznych słodyczach oraz o kilku bardzo oryginalnych zwyczajach świątecznych w Katalonii.

Wśród turonów, te najpopularniejsze to turrón de Jijona i turrón de Alicante. Pierwszy jest miękki, natomiast drugi twardy. Turrón de Jijona to rodzaj nugatu z miodu, cukru i białek oraz prażonych i mielonych migdałów. Turrón de Alicante też zawiera prażone migdały, lecz w całości, do których podobnie jak w przypadku tego pierwszego dodaje się białka i miód. Każda tabliczka turonu z Alikante pokryta jest opłatkiem. Oprócz tych tradycyjnych, spotkać można także turony innowacyjne np.: turony z żółtkiem (turrón de yema tostada), turony ze śmietaną i orzechami włoskimi (turrón de nata con nueces), turony czekoladowe, turony z kandyzowanymi owocami oraz turony o smaku kremu katalońskiego (turrón de crema catalana) czy turony z kokosem (turrón de coco), itd.


Tradycyjny sklep z turonami w Barcelonie.

Na drugiej półce od góry: w środku Turrón de Alicante, a po obu jego stronach 
Turrón de Jijona (ten po lewej z bardzo drobno zmielonych migdałów, 
natomiast ten po prawej z drobnymi kawałkami migdałów).

W przeciwieństwie do naszego zwyczaju, w Hiszpanii nie przygotowuje się ciast ani pierników. Jedynym tradycyjnym ciastem, o którym słyszałam, jest Tronco de Navidad - biszkoptowa rolada z kremem z dodatkiem orzechów lub turonu z Jijona. Ma ona kształt pieńka drewna i pokryta jest czekoladą, która imituje korę drewna.

Poza tym, w Święto Trzech Króli, czyli 6 stycznia, na śniadanie je się Roscón de Reyes: okrągłe ciasto drożdżowe z dziurą w środku, pokryte kandyzowanymi owocami oraz przełożone śmietaną lub kremem, w którym ukryta jest figurka jednego z Trzech Króli oraz ziarno bobu. Zgodnie z tradycją osoba, która znajdzie w swoim kawałku figurkę staje się królem i nakłada przygotowaną specjalnie na tę okazję koronę, natomiast osoba, która odkryje w cieście ziarno bobu musi za nie zapłacić.

Prawie zapomniałam o jeszcze jednej słodkiej tradycji:). Na Sylwestra przygotowuje się po 12 winogron dla każdej osoby, które je się w trakcie wybijania godziny 12 - przy każdym wybiciu zegara, wkłada się do buzi jedno winne grono:). Wierzcie mi, to wcale nie jest takie proste, zwłaszcza gdy winogrona są duże!.

I jeszcze trochę o hiszpańskich - i przede wszystkim katalońskich - zwyczajach świątecznych. Jeśli byliście kiedyś przed Świętami w Barcelonie lub innej miejscowości w Katalonii czy Aragonii, na pewno zwróciliście uwagę na patrzące na Was dużymi oczami pieńki drewna, podparte na dwóch drewnianych nóżkach i przyodziane w czerwoną czapkę. Otóż, te właśnie stworki zwane Tió de Nadal przynoszą - a właściwie należałoby powiedzieć ''srają'' - w Katalonii prezenty. Każdego roku, od 8 do 24 grudnia, dzieci karmią Tió i przykrywają go na noc kocem, żeby nie zmarzł. W Wigilię Bożego Narodzenia drewniany pieniek - Tió - uderzany przez dzieci kijem  - dosłownie rzecz ujmując - ''sra'' prezenty. 

 Tió de Nadal na przedświątecznym, corocznym targu Santa Lucía, 
na Plaza de la Catedral w Barcelonie.

Innym zwyczajem, pielęgnowanym nie tylko w Katalonii, ale w całej Hiszpanii- oprócz przyozdabiania choinki - jest stawianie - najczęściej pod choinką - szopki bożonarodzeniowej. Stąd właśnie, na wszystkich bożonarodzeniowych targach sprzedaje się figurki, domki i inne rekwizyty, które wykorzystuje się do jej zbudowania, bądź upiększenia.

 Figurki na targu Santa Lucía.

 Figurki na targu Santa Lucía.

Figurki na targu Santa Lucía.

Zapewne zwróciliście uwagę - a jeśli nie to zachęcam się przyjżeć powyższym zdjęciom - na ''robiące kupę'' figurki umieszczone na dolnych półkach, na dwóch ostatnich zdjęciach. Te figurki, zwane caganer, czyli brzydko mówiąc ''sracz'', umieszcza się w szopce bożonarodzeniowej - zazwyczaj gdzieś w ukryciu, np. za drzewem czy krzakiem. Postawiony w szopce caganer użyźniający swoją ''kupą'' glebę, symbolizuje szczęście i pomyślność w nadchodzącym nowym roku. Tradycyjnie, figurka ta reprezentowała chłopa przyodzianego w strój katalońskiego wieśniaka, jednak dziś kupić można nieskończoną ilość nowoczesnych wersji tej figurki, reprezentujących sławnych polityków, np. Barack Obama, Hugo Chávez, czy gwiazdy piłki nożnej: Leo Messi, Cristiano Ronaldo, itd.

Co myślicie o tych zwyczajach?. Moim zdaniem są one bardzo oryginalne:).

Wesołych Świąt i Smacznego !!!


1 komentarz:

  1. Pięknie opisane. Chcę spróbować wszystkiego. Koniecznie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...