13 grudnia 2013

Pieczona brukselka z szynką serrano i granatem

Inspirację do tego przepisu znalazłam podczas jednego z moich codziennych, powiedziałabym nawet, że rytualnych przeglądów blogów. Zapewne wszyscy blogerzy kulinarni wiedzą o czym mówię:)

W lodówce miałam akurat brukselkę oraz już napoczętego granata, którego trzeba było jak najszybciej do czegoś wykorzystać, dlatego postanowiłam wypróbować znaleziony przepis. W oryginalnej recepturze brukselkę piecze się z kawałkami boczku, ja jednak postanowiłam dodać do potrawy hiszpański akcent i zastąpiłam boczek drobnymi kawałkami szynki serrano:)





Składniki (na 2 porcje):

200g brukselki (po oczyszczeniu z wierzchnich liści)
30 g drobno pokrojonej szynki serrano
1/2 owocu granatu
2 łyżki oliwy
sól, świeżo zmielony pieprz


Przygotowanie:

Brukselkę myjemy pod bieżącą wodą i usuwamy wierzchnie liście. Kroimy na pół. Wkładamy do żaroodpornego naczynia lub na blachę do pieczenia i mieszamy z oliwą. Solimy i pieprzymy. Dodajemy kawałki szynki serrano i wkładamy naczynie do piekarnika nagrzanego do 190ºC. Pieczemy przez 30 minut lub do czasu, aż brukselka będzie miękka i lekko się zarumieni.


Wyjąć brukselkę z piekarnika i dodać owoce granatu.



Źródło inspiracji: http://pixelsandcrumbs.com

Smacznego !!!

2 komentarze:

  1. Ja też często robię, ale lubię mocno przypieczoną:) Pzdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na urozmaicenie brukselki, niech żałują wszyscy jej przeciwnicy ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...