3 grudnia 2013

Gulasz wołowy z grzybami i batatami

Po wakacjach pozostały już tylko wspomnienia, no i oczywiście zdjęcia - mnóstwo zdjęć - oraz przywieziona z Kuby czekolada, olej kakaowy, rum i ekologiczne cygara:). Trudno było przystosować się do Barcelońskiego zimna - tak, tak zimna, bo to właśnie w Barcelonie miałam okazję spędzić najzimniejszą zimę, a wszystko nie za sprawą bardzo niskich temperatur, lecz z powodu braku centralnego ogrzewania, które w tutejszych mieszkaniach (tych w wiekowych kamienicach) po prostu nie istnieje. Trzeba dogrzewać się farelką, grzejnikiem olejowym lub tak jak my zakupionym w zeszły weekend grzejnikiem konwektorowym (teraz jest mi już znacznie cieplej:).

Dzisiejszy przepis to rozgrzewający i, wciąż jeszcze, jesienny gulasz z grzybami i batatami, przyprawiony mielonym imbirem, cynamonem, kuminem, wędzoną papryką w proszku i zielem angielskim.

W następnych wpisach postaram się opowiedzieć trochę o kubańskiej kuchni, która nie zaskoczyła mnie co prawda swoimi wyrafinowanymi smakami, lecz o której mogę powiedzieć, że jest smaczna i zdrowa:). Opowiem także co nieco o hiszpańskich Świętach, bo to właśnie one już za pasem:).




Składniki (na 4 porcje):

700 g mięsa wołowego na gulasz
1 szalotka
300 g batatów
300g grzybów (u mnie rydze)
350 ml białego wina (wytrawnego)
oliwa z oliwek
200 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonego kminu
2 kulki ziela angielskiego (rozdrobnione w moździerzu)
1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
3 łyżki orzeszków piniowych
natka pietruszki

Przygotowanie:

Mięso pokroić w kostkę, oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy. Dodać mięso i smażyć na dużym ogniu do zarumienienia.



Zmniejszyć ogień i dodać pokrojoną szalotkę.


Smażyć przez kilka minut i następnie wlać wino oraz dodać przyprawy.



Przykryć i dusić na małym ogniu przez 1,5 godziny lub do czasu, aż mięso będzie miękkie. Następnie dodać pokrojone w kostkę bataty i grzyby oraz wlać bulion. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować jeszcze przez około 15 minut lub do czasu, aż bataty będą miękkie.



Przed podaniem posypać zarumienionymi na suchej patelni orzeszkami piniowymi oraz posiekaną natką pietruszki.


Źródło: gastronomiaycia.com

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...