6 grudnia 2013

Flan dyniowy z sosem serowym

Wiem, wiem co za chwilę pomyślicie....wszyscy już o Świętach, a ja wciąż o dyniach, batatach i grzybach!:). Problem w tym, że przez prawie trzytygodniową nieobecność nie zdążyłam nacieszyć się tegoroczną kulinarną jesienią. Obiecuję, że to już ostatni dyniowy przepis w tym roku:).




Składniki (na 4 flany):

300 g gęstego pure z dyni
25 g parmezanu (startego)
100 g ugotowanych ziemniaków
2 jajka
sól
świeżo zmielony pieprz
gałka muszkatołowa
masło do wysmarowania foremek

100 ml niesłodzonego mleka skondensowanego 
100 g niebieskiego sera pleśniowego (lub innego w zależności od upodobań smakowych)

Przygotowanie:

Pure z dyni wymieszać ze zmiażdżonymi ziemniakami. Dodać parmezan i dokładnie wymieszać.


Następnie dodać roztrzepane jajka. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.


Foremki wysmarować masłem. Wlać do nich masę dyniową. 


Piec w kąpieli wodnej, czyli w naczyniu z wodą, w piekarniku nagrzanym do 220ºC przez około 30 minut lub do czasu zetnięcia się jajek. Wyjąć z foremek po wystygnięciu.

W międzyczasie przygotować sos. Do garnka wlać mleko skondensowane. Dodać rozdrobniony ser pleśniowy i gotować na małym ogniu do czasu uzyskania pożądanej konsystencji.


Polać flany ciepłym sosem serowym.


Smacznego !!!

2 komentarze:

  1. Jak dla mnie dynia mogłaby być na blogach cały rok - uwielbiam :) Twój flan wygląda bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...