8 listopada 2013

Ośmiornica po galicyjsku z ziemniakami

Ośmiornica po galicyjsku, czyli Pulpo a la Gallega (w Galicji nazywana Pulpo a feira)jest jednym z najprostszych dań hiszpańskiej kuchni. To ugotowana i pokrojona w plastry ośmiornica, podana na ugotowanych i pokrojonych ziemniakach, posypana sproszkowaną wędzoną papryką (pikantną lub nie) i grubą solą oraz polana oliwą z oliwek. Tradycyjnie ośmiornicę po galicyjsku serwuje się na drewnianych talerzach.



Składniki (na 2-3 porcje):

ok 500 g ośmiornicy
300 g ziemniaków (u mnie ugotowane w mundurkach)
1/2 łyżeczki grubej soli morskiej
1/2 łyżeczki wędzonej czerwonej papryki w proszku (ostrej lub nie - w zależności od upodobań)
2 ziarna czarnego pieprzu
liść laurowy


Przygotowanie:

Najbardziej kłopotliwym etapem przygotowania tej potrawy jest ugotowanie ośmiornicy, dlatego na początek trochę o tym procesie.

Jedną z najważniejszych rzeczy, na którą zwróciłam uwagę przeglądając przepisy na ośmiornicę, jest jej zamrożenie przed użyciem lub kupienie ośmiornicy zamrożonej (można oczywiście kupić i użyć do przygotowania tej potrawy ośmiornicę już ugotowaną). W ten sposób zapobiegniemy możliwości zarażenia się pasożytem anisakis i sprawimy, że ośmiornica będzie bardziej miękka (aby zabić ewentualne pasożyty, ośmiornica powinna być zamrożona przez 48-72 godzin w temperaturze poniżej -20ºC).

Po rozmrożeniu, należy ją opłukać pod bieżącą wodą, usunąć wszystkie niejadalne części np. oczy i usunąć żelatynę, którą jest pokryta.

W dużym garnku zagotować wodę z pieprzem, liściem laurowym i odrobiną soli. Gdy zacznie wrzeć włożyć do garnka ośmiornicę i zaczekać aż woda ponownie zacznie wrzeć, po czym wyjąć ośmiornicę z wody. Czynność tę należy powtórzyć 3-4 razy - w ten sposób unikniemy odłączenia się skóry ośmiornicy.

Następnie gotujemy ośmiornicę na średnim ogniu przez 35-40 minut lub do czasu, aż będzie można w jej macki, bez problemu, wbić nóż. Zdjąć z ognia i odstawić na kilka minut. Wodę z gotowania ośmiornicy można wykorzystać do ugotowania ziemniaków. Włożyć do niej umyte ziemniaki (nieobrane) i gotować do miękkości. Gdy przestygną, obrać je i następnie pokroić w plastry.

Odcedzić ośmiornicę i gdy trochę ostygnie pokroić ją w 0,5 cm plastry.


Położyć ziemniaki na dnie talerza (u mnie niestety nie jest on drewniany:)) lub miski, a na nich położyć kawałki ośmiornicy. Posypać papryką w proszku i solą oraz skropić obficie oliwą z oliwek.





Źródło inspiracji: www.pepekitchen.com

Smacznego !!!

8 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam ośmiornicy i chętnie bym w końcu spróbowała! W takiej wersji zapowiada się znakomicie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smaczna i do tego niezmiernie prosta w przygotowaniu;)

      Usuń
    2. grillnij ją jeszcze, polej delikatnie oliwą - mniam

      Usuń
  2. A nie obijasz jej kijem? Taka wersje przepisu na przygotowanie osmiornicy podalo mi kilkoro znajomych Gallegos...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słyszałam o tym kiju, ale jeszcze nie próbowałam:). Następnym razem spróbuje i podzielę się wrażeniami:)

      Usuń
    2. Obijanie kijem stosuje się jeśli ośmiornica nie była zamrożona. Mrożenie lub "bicie" ma na celu zniszczenie struktury włókien co powoduje, że mięso nie będzie twarde i łykowate. Pozdrowienia.

      Usuń
  3. http://prontointavola.tgcom24.it/ricetta/insalata-di-polpo-e-patate_288.shtml ASIU ja robie wg tego przepisu ,wydaje mi sie szybciej i prosciej (wg zdjec albo tlumaczyc googlem),jesli chodzi o obijanie kijem to swieza 8-rnice,nie mrozona... zuzia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za link Zuziu:), następnym razem się nim posłużę.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...