22 października 2013

Zupa z soczewicy z batatami, grzybami i kasztanami

Ta bardzo gęsta i treściwa zupa jest kwintesencją tutejszej jesieni, gdyż zawiera trzy - moim zdaniem - najbardziej popularne tutaj jesienne produkty: bataty, kasztany i grzyby. 

Już od początku października miasto zapełnia się kioskami z pieczonymi batatami i kasztanami, i choć często, wciąż jeszcze, wysokie temperatury i słoneczne dni nie zachęcają do spożywania tych gorących przekąsek, mnie nastraja jesiennie ich zapach unoszący się w powietrzu i wpadający przez otwarte okno - nie wspominając o jego natężeniu po wyjściu z domu popołudniową porą:). 

Oprócz kasztanów i batatów, w każdym warzywniaku i oczywiście na targach, pojawiają się grzyby. Te najpopularniejsze tutaj to rydze, boczniaki, kurki i lejkowce dęte czyli czarne kurki, lecz znaleźć można także borowiki czy grzyby shiitake.

Niepowtarzalny smak tego jednogarnkowego dania, dopełnia dodana do niego mieszanka przypraw: kardamonu, goździków, kolendry, kurkumy, wędzonej papryki, gałki muszkatołowej, chili i cynamonu oraz ziół: tymianku, rozmarynu i szałwii. 


Składniki (na 3-4 porcje):

120 g soczewicy (waga przed ugotowaniem)
1 słodki ziemniak (batat)
1 pasternak
10 kasztanów (jadalnych:))
1 cebula
2 ząbki czosnku
160 g rydzów lub innych grzybów
1 pomidor
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
woda (ok.600 ml)
oliwa

zioła:

po jednej gałązce tymianku, rozmarynu i szałwii

przyprawy:

kilka nasion kardamonu i 2 goździki rozgniecione w moździerzu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki kolendry
1/4 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki cynamonu
szczypta płatków chili
szczypta czarnego pieprzu
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku





Przygotowanie:

mieszanka przypraw:

W moździerzu rozgnieść kilka ziarenek kardamonu oraz goździki. Dodać szczyptę płatków chili, gałkę muszkatołową, kurkumę, kolendrę, cynamon oraz sproszkowaną paprykę i pieprz. Wymieszać. 



Grzyby dokładnie oczyścić i jeśli są duże pokroić na kawałki.

Kasztany zalać wrzątkiem i po kilku minutach obrać.



Soczewicę umyć pod bieżącą wodą. Odsączyć na sitku.



Obrać batata i pasternak. Pierwsze warzywo pokroić w dużą kostkę, a drugie w półksiężyce. W głębokim garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i szczyptę soli. Gdy cebula zrobi się przezroczysta, dodać pokrojony drobno czosnek oraz batata i pasternak. Posolić i popieprzyć. Smażyć przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu.



Następnie dodać grzyby i kasztany oraz kawałki pomidora i soczewicę. Posolić dodane składniki, wymieszać i smażyć przez 2-3 minuty.



Następnie dodać wodę. Tyle, aby przykryła ona wszystkie składniki (u mnie było jej około 600ml). Dodać zioła i mieszankę przypraw.




Zwiększyć ogień i gdy woda zacznie wrzeć zmniejszyć go do minimum. Gotować przez około 40 minut lub do czasu, aż soczewica będzie miękka. Posolić do smaku, jeśli zajdzie taka potrzeba.





Źródło: gastronomiaycia.com


Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...