9 października 2013

Zupa krem z kalafiora z cebulą i migdałami

Kilka miesięcy temu zgłosiłam trzy przepisy do konkursu 14è Premi de Cuina Bonpreu-Esclat organizowanego przez 2 katalońskie markety: Bonpreu i Esclat.

Spośród kilku tysięcy nadesłanych receptur wyłoniono zwycięzców w kategorii przystawka, pierwsze i drugie danie, deser oraz najlepsza fotografia. Żaden z moich przepisów nie znalazł się niestety wśród zdobywców nagród :(.

Ucieszył mnie jednak fakt, że jedna z moich propozycji: Tofu w sezamie z roszponką i truskawkami w miodowo-imbirowym sosie winegret, została wybrana do opublikowania w książce ''Receptes amb molt de gust''. 

Dzisiejsza zupa krem to zwycięzca konkursu w kategorii pierwsze danie. Przepis przypadł mi do gustu ze względu na swą prostotę - zawiera tylko 3 składniki: kalafior, cebulę i migdały, a efekt, moim zdaniem, jest znakomity.


Składniki (na 4-6 porcji):

1 kalafior (około 700 g)
2 duże cebule
125 g blanszowanych migdałów
2 łyżki oliwy z oliwek
woda z gotowania kalafiora
sól



Przygotowanie:


Kalafior dokładnie umyć i ugotować w osolonej wodzie (zachować wodę z gotowania kalafiora).


Migdały rozdrobnić w blenderze.


Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na 2 łyżkach oliwy. Dodać zmielone migdały. Wymieszać i smażyć przez 2-3 minuty ciągle mieszając.


Do naczynia blendera lub garnka włożyć kawałki kalafiora, cebulę z migdałami oraz wlać kilka nabierek wody z gotowania kalafiora (u mnie było ich 7). Rozdrobnić wszystkie składniki na gładki krem. Ilość dodanej wody zależy oczywiście od pożądanej konsystencji zupy.







Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...