18 października 2013

Sałatka pomidorowa z tuńczykiem, jajkiem i czarnymi oliwkami

Bardzo prosta i niesamowicie smaczna sałatka z pomidorów wymieszanych z drobno pokrojoną cebulą, oliwą z oliwek i octem balsamicznym - takie niby nic... a jednak coś w niej jest:). 

Być może to smak i aromat, wciąż jeszcze dostępnych, intensywnie czerwonych tegorocznych pomidorów lub przepyszny sos, który powstaje poprzez połączenie soku z pomidorów z oliwą z oliwek, octem balsamicznym i cebulą, lub po prostu dodanie do pomidorów tak podstawowych składników kuchni hiszpańskiej jak: czarne oliwki, tuńczyk (czasami zastępowany dorszem) i ugotowane na twardo jajko. Nie mam pojęcia... wiem jednak na pewno, że sałatka bardzo nam smakowała:).

Wywodzi się ona z regionu Murcji, gdzie nazywana jest ensalada murciana lub mojete huertano - mojar znaczy moczyć, a huerta to ogród warzywny. ''Moczenie'' w nazwie wzięło się od dużej ilości sosu pozostałego w sałatce po zjedzeniu jej składników, w którym zazwyczaj moczy się chleb, bo przecież grzechem byłoby wylać ten rarytas do zlewozmywaka:).



Składniki (na 1 dużą porcję):

3 bardzo czerwone pomidory
tuńczyk z puszki (około 60 g po odsączeniu z płynu)
1 jajko ugotowane na twardo
1 mała cebula
garść czarnych oliwek
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny (opcjonalnie)
sól


Przygotowanie:

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki (można też włożyć pomidory na kilka minut na grilla, do czasu aż skórka zacznie się marszczyć i po wystygnięciu je obrać). Pokroić pomidory w dużą kostkę usuwając ich twarde środki. 

Włożyć do miski, wraz z płynem, który z nich wypłynie podczas krojenia. Dodać drobno pokrojoną cebulę oraz 1-2 łyżki oliwy z oliwek i 1/2 łyżki octu balsamicznego (opcjonalnie). Posolić i dokładnie wymieszać.


Następnie dodać tuńczyka, oliwki i pokrojone jajko. Posolić tuńczyka i kawałki jajka.



Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...