16 października 2013

Placki kukurydziane z kurczakiem i awokado

Dzisiejsza inspiracja pochodzi z Wenezueli. Kukurydziane placki/chlebki z nadzieniem z kurczaka i awokado to nic innego jak arepas Reina Pepiada, nazwane tak na cześć wenezuelskiej - i pierwszej pochodzącej z Ameryki Łacińskiej - Miss Świata (1955 r. ) Susany Duijm.

Do przygotowania chlebków potrzebna będzie podgotowana, biała mąka kukurydziana (harina precocida de maíz blanco), przeznaczona do kukurydzianych arepas lub tortillas. Mąkę miesza się z wodą i szczyptą soli tworząc zbitą masę, z której następnie formuje się okrągłe i dość grube placki. Zarumienia się je najpierw na patelni i następnie dopieka w piekarniku.

Nadzienie składa się z ugotowanej lub usmażonej i następnie rozdrobnionej piersi z kurczaka, którą łączy się z awokado, majonezem i czosnkiem. 




Składniki (na 6 placków):


2 szklanki podgotowanej białej mąki kukurydzianej (harina precocida de maíz blanco, precooked white corn flour)
2 szklanki wody
szczypta soli
oliwa do smażenia

1 awokado
1 pierś z kurczaka
1 ząbek czosnku
1 łyżka majonezu
sól, pieprz
1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)
świeża kolendra (opcjonalnie)



Przygotowanie:

Mąkę wsypać do miski. Dodać sól. Wymieszać. Następnie dodawać wodę ciągle mieszając. Wyrobić gładką masę i uformować z niej kulę.




Podzielić kulę z ciasta na 6 mniejszych części, z których następnie należy uformować dość grube (0,6-0,8 cm), okrągłe placki.



Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i zarumienić na niej placki (powinny być bardziej podpieczone niż te na zdjęciu poniżej). 



Nagrzać piekarniki do temp. 200ºC.  Zarumienione z obu stron placki ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i włożyć je do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 15 minut (nie dłużej, bo w przeciwnym razie arepas będą wysuszone i twarde).



W międzyczasie przygotować nadzienie. Ugotowanego lub usmażonego kurczaka rozdrobnić. Widelcem rozgnieść miąższ awokado.  Skropić sokiem z cytryny (opcjonalnie). Wymieszać kurczaka z awokado, majonezem, przeciśniętym przez praskę lub drobno pokrojonym czosnkiem oraz posiekaną kolendrą (opcjonalnie). Doprawić solą i pieprzem.





Gotowe arepas przekroić wzdłuż, jak bułkę i włożyć do środka pastę z kurczaka i awokado.





Smacznego !!!

4 komentarze:

  1. alez to apetycznie wygląda...uwielbiam takie pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zachęcam do wypróbowania:)

      Usuń
  2. Wygląda extra, tylko gdzie zdobyć taką mąkę, albo czym ją zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że znajdziesz ją w sklepie z egzotyczną żywnością lub w internecie, ta najbardziej znana to mąka ''P.A.N.'': http://sklep.kuchnieswiata.com.pl/product-pol-403-Maka-kukurydziana-biala-PAN-1-kg.html.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...