3 października 2013

Pasta z czarnych oliwek, bazylii i suszonych pomidorów

Wielu z Was zapewne miało okazję spróbować tapenade - prowansalską pastę z czarnych oliwek, kaparów, sardeli i oliwy z oliwek. Dziś proponuję pastę przypominającą tradycyjną tapenade, która oprócz czarnych oliwek i sardeli (hiszp. anchoas) zawiera suszone pomidory, świeżą bazylię i suszone oregano.

Nadaje się ona znakomicie do kanapek zarówno z serem jak i z wędliną, poza tym można ją podać jako sos do makaronu - dodając  trochę więcej oliwy z oliwek - lub jako dodatek do pieczonych ziemniaków. 


Składniki:

50 g czarnych oliwek bez pestek
50 g suszonych pomidorów
1 sardela z puszki
1 ząbek czosnku
kilka liści świeżej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżka soku z cytryny
cukier
sól
oliwa z oliwek


Przygotowanie:

Pomidory moczyć w gorącej wodzie przez 10-15 minut. Po tym czasie wylać wodę i osuszyć pomidory papierowymi ręcznikami lub wyłożyć je na sitko.


Do naczynia blendera włożyć pokrojone pomidory, oliwki, czosnek, sardelę oraz liście bazylii porwane na mniejsze części, oregano i sok z cytryny. Rozdrobnić na gładką masę dolewając po trochu oliwę z oliwek (około 5 łyżek). Można dodać więcej oliwy, jeśli chcemy uzyskać pastę bardziej płynną lub jeśli masa będzie zbyt gęsta i trudno będzie nam rozdrobnić wszystkie składniki.


Doprawić solą i cukrem oraz świeżo zmielonym pieprzem.




Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...