24 października 2013

Łosoś na sałatce z awokado w sosie winegret z pomarańczy

Dziś proponuję trochę niecodzienny sposób podania łososia: z sosem winegret z soku z pomarańczy, na sałatce z awokado z dodatkiem płatków chili i świeżej kolendry. Tym z Was, którzy nie przepadają lub trochę z dystansem podchodzą do połączeń słodko-słonych polecam łososia w sosie z pikantną pastą miso i warzywamiłososia ze szpinakiem w pomidorach i sadzonym jajkiemtartę z łososiem i ogórkiem w słodko-kwaśnej marynacie z koperkiemłososia ze szpinakiem w cieście francuskim oraz łososia w porach.


Składniki (na 1 porcję):

kawałek łososia
1 pomarańcza (sok i otarta skórka)
1/2 awokado
kilka gałązek kolendry
szczypta płatków chili
oliwa z oliwek
sól, pieprz
1-2 łyżki soku z cytryny


Przygotowanie:

Łososia umyć, osuszyć i oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem.


Pomarańczę dokładnie umyć i przekroić na pół. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Położyć na niej połówki pomarańczy i smażyć do zarumienienia.


Następnie wycisnąć z nich sok i wlać go na patelnię. Podgrzewać do zredukowania i zgęstnienia. Przelać do miseczki.



Dodać łyżkę oliwy z oliwek oraz szczyptę soli i pieprzu. Wymieszać.


Zatrzeć skórkę z połówek pomarańczy (u mnie skórka była wilgotna, dlatego po starciu powstało coś w rodzaju pomarańczowej papki:))


Awokado pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Posolić i oprószyć pieprzem. Dodać posiekaną kolendrę oraz płatki chili i wymieszać.



Na patelni po sosie z pomarańczy, na dużym ogniu, usmażyć łososia, zarumieniając go z obu stron i dodając w razie potrzeby trochę sosu. Na końcu posypać - lub w moim przypadku posmarować -  łososia startą skórką pomarańczową.


Na dnie talerza położyć sałatkę z awokado, a na niej usmażonego łososia. Polać całość sosem winegret z pomarańczy.



Źródło: mercadocalabajio.com

Smacznego !!!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...