31 października 2013

Krokiety (croquetas) z dyni i szynki serrano

Wszechobecna hiszpańska croqueta - podawana we wszystkich barach tapas, bardzo lubiana przez dzieci i zresztą często im serwowana ze względu na to, że łatwo jest w niej zakamuflować rybę, mięso czy warzywa to nic innego jak porcja owalnej lub okrągłej masy wykonanej z beszamelu i któregoś z przykładowych składników: drobno pokrojonej szynki, rozdrobnionego kurczaka, ryby, kalmarów, krewetek, sera czy rozdrobnionych warzyw - wariantów jest oczywiście mnóstwo. Porcję masy obtacza się w mące (czasami), w jajku, bułce tartej i następnie smaży się ją na złoty kolor w dużej ilości gorącego oleju.

Dzisiejsza propozycja to krokiety, które łączą w sobie słodki smak dyni i słonawy posmak szynki serrano, i w których wyczuwa się chrupiące kawałki orzechów włoskich. 


Składniki (na około 18 krokietów):

300 g pure z dyni
1 cebula (u mnie szalotka)
1 ząbek czosnku
40 g szynki serrano (pokrojonej w drobną kostkę) 
25 g orzechów włoskich (drobno posiekanych)
20 g mąki
150 ml mleka pełnotłustego
15 g startego sera np. parmezanu
szczypta gałki muszkatołowej
pieprz
oliwa do smażenia
mąka, jajko, bułka tarta do obtoczenia


Przygotowanie:

Na patelni, na dwóch łyżkach oliwy, zarumienić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodać szynkę serrano. Smażyć przez kilka minut i następnie dodać drobno posiekane orzechy oraz pure z dyni.



Gdy woda z dyni wyparuje, dodać mąkę i wymieszać. Smażyć przez 2-3 minuty i następnie wlać mleko.



Wymieszać, dodać ser oraz gałkę muszkatołową i smażyć na małym ogniu do czasu, aż masa zgęstnieje i będzie odchodzić od ścianek patelni.


Gotową masę oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i w razie potrzeby dosolić. Wylać masę do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wystygnięcia.


Z zimnej masy formować podłużne (4-5cm) lub okrągłe krokiety obtaczając porcję masy (1 łyżka) w mące, roztrzepanym jajku i w bułce tartej.




Smażyć croquetas w dużej ilości gorącego oleju do czasu, aż się zarumienią. Wyłożyć na papierowe ręczniki.






Źródło inspiracji: Sal y Pimienta Magazine.

Smacznego !!!

P.S. Przepis dodaję do akcji Bei - Festiwal Dyni 2013. :)




2 komentarze:

  1. Czy można je na drugi dzień odgrzać w mikrofali? Jak będą wtedy smakować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy tego nie robiłam, ale myślę, że można spróbować....chociaż chyba lepiej włożyć je na chwilę do gorącego piekarnika, wtedy panierka pozostanie chrupiąca:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...