1 października 2013

Katalońska samfaina z dorszem

Samfaina, nazywana także sanfainą, to danie pochodzące z kuchni katalońskiej, w którego skład wchodzą warzywa pokrojone w dużą kostkę i następnie duszone na oliwie z dodatkiem czosnku. Podstawą potrawy jest cukinia, bakłażan, cebula a także - prawie zawsze - czerwona i zielona (pimiento italiano) papryka oraz starte na tarce pomidory. Czasami do potrawy dodaje się także tymianek, rozmaryn lub natkę pietruszki.

Najczęściej danie to spożywa się jako dodatek do mięs: królika, żeberek wieprzowych czy kurczaka lub do ryb takich jak dorsz czy tuńczyk, które smaży się razem z samfainą.

Dzisiejszy przepis to sanfaina con bacalao, czyli sanfaina z dorszem, przygotowana według przepisu z książki Ferrana Adrià ''La comida de la familia''.


Składniki (na 2-3 porcje):

300 g dorsza (solonego lub świeżego - filetowanego i bez skóry)
1 bakłażan
1 cukinia
1 czerwona papryka
1 zielona papryka (pimiento italiano)
1 dojrzały pomidor
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
500 ml oleju słonecznikowego lub innego nadającego się do smażenia
sól, pieprz


Przygotowanie:

Jeśli używamy solonego dorsza, należy go odsolić, mocząc go w zimnej wodzie przez co najmniej 24 godziny i zmieniając kilka razy wodę.

W przypadku użycia świeżej lub mrożonej ryby, należy ją wyfiletować i usunąć skórę.

Warzywa dokładnie umyć i osuszyć. Cebulę, cukinię oraz bakłażana i papryki pokroić w dużą kostkę (2 cm), a czosnek drobno posiekać.



W garnku rozgrzać olej słonecznikowy i usmażyć na nim bakłażana i cukinię, na złoty kolor. Wyjąć warzywa z oleju i wyłożyć na sito lub na papierowe ręczniki, aby usunąć nadmiar tłuszczu.



Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wrzucić na nią cebulę i czosnek. Po 2-3 minutach dodać papryki i smażyć przez 5 minut.


Następnie dodać startego na tarce pomidora oraz bakłażana i cukinię. Smażyć przez około 1 godzinę, uważając żeby warzywa się nie przypaliły i wlewając co jakiś czas trochę wody. 



Posolić i popieprzyć gotowe warzywa oraz w razie potrzeby wlać jeszcze trochę wody. Potrawa nie powinna być sucha.

Rozdrobnić dorsza na mniejsze kawałki/paski (mniej więcej o wym. 1,5x5 cm), posolić i dodać je do warzyw na patelni. Smażyć przez 2-3 minuty. 




Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...