7 października 2013

Jajka faszerowane

Dziś proponuję zimną przekąskę w postaci faszerowanych jajek, czyli huevos rellenos. Oprócz żółtek jaj, do farszu dodałam tuńczyka i sardele z puszki oraz kapary. Na końcu farsz oprószyłam świeżo zmielonym czarnym pieprzem i nadziałam nim białka jajek ugotowanych na twardo i przekrojonych wzdłuż na pół.



Składniki (na 2 porcje):

2 jajka ugotowane na twardo
80 g tuńczyka z puszki (50 g po odsączeniu)
4 sardele z puszki (około 15 g)
15 g kaparów
1 łyżka majonezu
świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Tuńczyka, sardele i kapary odsączyć. Do naczynia blendera włożyć połowę kaparów, tuńczyka i sardele. Rozdrobnić.



Przełożyć powstałą pastę do miski. Dodać łyżkę majonezu oraz pozostałe kapary. Wymieszać. Na końcu oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem.





Usunąć żółtka z przepołowionych jajek i dodać je do farszu.



Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Nadziać farszem białka  ugotowanych jajek.





Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...