14 października 2013

Fasola z szałwią i kurkami

Dziś przepis na białą, drobną fasolę z boczkiem, cebulą i szałwią, którą proponuję podać z kurkami i szałwią smażonymi na maśle. 

Idealną do przygotowania tego dania białą fasolą jest popularna w Katalonii  fesols (kat.)/alubias (hiszp.) de Santa Pau,  pochodząca z okolic miejscowości Santa Pau położonej w ''komarce'' la Garrotxa (kat.)/la Garrocha (hiszp.). 

Fasola ta uprawiana jest na ziemiach wulkanicznych regionu i charakteryzuje się krótkim czasem gotowania ze względu na bardzo cienką skórkę ziaren. Po ugotowaniu jest bardzo miękka, ma bardzo delikatną teksturę i niezbyt mączystą konsystencję - po prostu rozpływa się w ustach.



Składniki (na 2 porcje):

100 g białej, drobnej fasoli (przed ugotowaniem)
200 g kurek
2 plasterki chudego boczku
1 cebula
2 garście liści świeżej szałwii
oliwa
masło
sól

Przygotowanie:

Namoczoną przez noc fasolę opłukać, zalać wodą i gotować do miękkości.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wrzucić na nią pokrojony w paski bekon. Smażyć przez kilka minut i następnie dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażyć do zeszklenia się cebuli.


Następnie dodać posiekane liście szałwii oraz ugotowaną i odcedzoną fasolę. Posolić do smaku i smażyć jeszcze przez kilka minut.


Kurki dokładnie oczyścić. Małe zostawić w całości, a te większe pokroić.

Na patelni rozgrzać łyżkę masła. Wrzucić na nią liście szałwii. Smażyć przez 2 minuty i następnie dodać kurki.



Smażyć do zarumienienia się grzybów. Posolić do smaku.


Kurki z szałwią podawać na fasoli.





Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...