28 października 2013

Dynia z fasolą azuki

Popularna w krajach azjatyckich - w szczególności w Japonii i Chinach -  fasola azuki, zwana także czerwoną soją, zawiera duże ilości białka, żelaza, wapnia i kobaltu oraz aminokwasów. 

Pierwszy raz spotkałam się z azuki w Japonii, gdzie miałam okazję spróbować klejących i gumowatych (co wcale nie znaczy, że niesmacznych) klusek/ciastek z mąki ryżowej, czyli daifuku, zwanych także daifukumochi lub mochize słodkim nadzieniem z fasoli azuki Oprócz nadzienia do mochi, słodką pastę azuki używa się tam także do przygotowania innych tradycyjnych słodkości: ciast, lodów (np. przepysznych lodów z zielonej herbaty z nadzieniem z azuki), czy słodkich bułeczek anpan - oczywiście nadzianych pastą z azuki. W Barcelonie np. w jednej z japońskich restauracji spróbować można tiramisu z zieloną herbatą matcha i słodką pastą z fasoli azuki:)

Dzisiejszy przepis to połączenie ugotowanej fasoli azuki (tym razem w wersji wytrawnej, bez cukru) z dynią, pestkami dyni, oraz odrobiną zielonej papryczki chili i doprawionej sosem sojowym i olejem sezamowym.


Składniki (na 3-4 porcje):

650 g dyni
350 g fasoli azuki (waga po ugotowaniu)
5 cm kawałek wodorostów kombu
2 cebule (u mnie 1 zwykła i 1 szalotka)
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka oleju sezamowego
natka pietruszki
1/2 zielonej papryczki chili (opcjonalnie)
2 łyżki pestek dyni
sól


Przygotowanie:

Fasolę azuki moczyć przez całą noc w zimnej wodzie. Następnego dnia włożyć ją do garnka, zalać wodą i dodać kawałek wodorostów kombu (można pominąć). Gotować do miękkości (ok. 1,5 godz.). Przed końcem gotowania posolić. Gotować jeszcze przez 10 minut i następnie odcedzić. Kombu można zachować, pokroić w cienkie paski i dodać do reszty składników potrawy.



Oliwę z oliwek rozgrzać na patelni. Dodać pokrojone cebule i smażyć do zeszklenia. Dodać pokrojoną w kostkę dynię. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu do czasu, aż dynia będzie miękka (w razie potrzeby można dodać trochę wody, żeby dynia się nie przypaliła).


Opcjonalnie dodać zachowany z gotowania fasoli i pokrojony w cienkie paski kawałek wodorostów kombu oraz drobno pokrojoną paprykę chili. 


Dodać fasolę azuki i drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawić sosem sojowym i ewentualnie solą.


Na końcu dodać pestki dyni i olej sezamowy. Wymieszać.





Smacznego !!!

P.S. Przepis dodaję do akcji Bei - Festiwal Dyni 2013. :)




4 komentarze:

  1. Mam tę fasolę i ciągle nie mogę się za nią zabrać. Tylko kombu ze składników nie mam. Danie wygląda zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że nie powinnaś się martwić brakiem kombu, najważniejsza w tym daniu jest dynia i fasola azuki:)

      Usuń
  2. Z azuki dyni jeszcze nie laczylam, choc z innymi straczkowymi i owszem, ciekawe smaki Asiu :)

    Pozdrawiam serdecznie i raz jeszcze dziekuje za udzial w Festiwalu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:)

      To dzięki Festiwalowi zaczęłam poszukiwać nowych dyniowych połączeń smakowych:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...