13 września 2013

Sałatka z faszerowanymi serem pleśniowym i zapiekanymi figami

Uwielbiam figi - nie tylko za ich słodycz, ale także za ich fotogeniczność, ich kształt przypominający głowicę berła królewskiego lub buławę i ich intensywny granatowo-fioletowy kolor.

Wiecie, że figi nie są owocami tylko owocostanem pestkowcowym?. Oprócz tego, całkiem niedawno dowiedziałam się, że niektóre drzewa figowe zwane po hiszpańsku breveras, bíferas lub reflorecientes owocują 2 razy w roku: w czerwcu i na przełomie sierpnia i września. Owoce z pierwszego zbioru zwane brevas to figi, które nie zdążyły dojrzeć jesienią i pozostają w stanie utajonym przez zimę, aby dojrzeć następnie wiosną przyszłego roku.  Są one większe, bardziej aromatyczne i mniej słodkie od owoców z drugiego zbioru zwanych figami (esp. higos).

Dzisiejszy przepis to sałatka z figami faszerowanymi serem pleśniowym (np. serem gorgonzola) i następnie zapiekanymi w piekarniku oraz z szynką serrano, orzechami włoskimi i sosem winegret z szalotką.


Składniki (na 3 porcje):

9 fig
3 plastry szynki serrano
6 orzechów włoskich
3 garście mieszanki roszponki i rukoli
60 g sera pleśniowego (np. gorgonzola)
miód, oliwa z oliwek, świeżo zmielony pieprz, sól

sos winegret:

1 łyżka miodu
1 szalotka
1 łyżka octu balsamicznego
3 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz



Przygotowanie:

sos winegret:

Do naczynia blendera włożyć pokrojoną szalotkę, miód, ocet oraz oliwę, szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu. Dokładnie zmiksować wszystkie składniki. Odstawić do lodówki. Jeśli chcemy sos mniej intensywny w smaku, najlepiej pokroić drobno szalotkę i dodać ją na samym końcu do reszty połączonych składników sosu.


Figi dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć górną część owoców i łyżeczką wyjąć z nich miąższ.


Do miąższu z fig dodać kawałki sera pleśniowego. Wymieszać widelcem zostawiając niewielkie grudki sera. Doprawić miodem, oliwą z oliwek, pieprzem i ewentualnie solą.



Nadziać farszem figi i nałożyć na nie odcięte wcześniej końcówki.



Włożyć figi do naczynia żaroodpornego, skropić oliwą i zapiekać przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200ºC. 

W międzyczasie umyć i osuszyć rukolę i roszponkę, wyłuskać orzechy oraz porwać na mniejsze kawałki plastry szynki serrano.



Na talerzu położyć roszponkę i rukolę, kawałki szynki, gorące figi oraz orzechy. Polać sosem winegret.





Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...