18 września 2013

Pomidory faszerowane mięsem i kaszą kuskus

Dziś polecam bardzo proste danie, do przygotowania którego wykorzystałam ten sam mięsny farsz, którym nadziałam argentyńskie pieczone pierogi (przepis na nie tutaj). 

Do mięsa dodałam tylko miąższ z pomidorów, trochę przecieru pomidorowego i kaszę kuskus, którą równie dobrze możecie zastąpić ryżem, komosą ryżową, kaszą lub soczewicą.




Składniki:

2 duże pomidory
farsz mięsny z tego przepisu
kasza kuskus (5 łyżek ugotowanej kaszy)
1 łyżeczka przecieru pomidorowego (opcjonalnie)
cukier
sól

Przygotowanie:

Pomidory dokładnie umyć i osuszyć. Ściąć ich górną część i łyżeczką wydrążyć miąższ.


Włożyć miąższ z pomidorów na patelnię, dodać przecier pomidorowy (opcjonalnie) i smażyć przez 10-15 minut, do odparowania wody. Doprawić solą i cukrem.


Do pomidorów dodać mięso. Wymieszać.



Następnie dodać kuskus i ponownie wymieszać. Posolić do smaku.



Wnętrze pomidorów posolić i ocukrzyć. Wypełnić pomidory farszem i przykryć odciętą wcześniej, górną częścią pomidora. Włożyć do żaroodpornego naczynia i zapiekać przez 10-15 minut, w piekarniku nagrzanym do 180ºC.






Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...