16 września 2013

Pieczone pierogi argentyńskie z mięsem

Dziś potrawa argentyńska: empanadas/empanadillas criollas z mięsem - typowe dla miasta Buenos Aires.

W Argentynie spotkać można zapewne niezliczone wersje tych pierogów - niestety jeszcze nie miałam okazji przekonać się o tym osobiście:(. W każdym razie w Barcelonie, gdzie w ostatnich latach otwarto sporo barów sprzedających te argentyńskie przysmaki, widziałam je z nadzieniem ze szpinakiem, serem, pomidorami, kurczakiem, tuńczykiem, szynką itd.

Te, które dzisiaj prezentuję na blogu to pieczone pierogi z masy z dodatkiem smalcu, nadziane farszem z mielonego mięsa, czerwonej i zielonej papryki, wędzonej papryki w proszku, z odrobiną płatków chili, kminem oraz z zielonymi oliwkami i ugotowanym na twardo jajkiem.



Składniki (na 12 empanadas):

ciasto:

250 g mąki
50 g smalcu (można zastąpić innym tłuszczem, ale podobno te tradycyjne robi się ze smalcem:))
80 ml wody
1 łyżeczka soli

farsz:

200 g mielonego mięsa (u mnie wieprzowe i wołowe)
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
1 pomidor
szczypior
1/4 łyżeczki płatków chili lub ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
1/4 łyżeczki mielonego kminu
1 jajko ugotowane na twardo
8 zielonych oliwek bez pestek
oliwa
sól, pieprz


Przygotowanie:

ciasto:

Smalec rozpuścić i ostudzić (jeśli dodamy gorący tłuszcz, ciasto będzie twarde).

Mąkę wsypać do miski. Na środku stożka zrobić wgłębienie i wlać tłuszcz. Wymieszać. Sól wymieszać z solą i po trochu dodawać powstałą mieszankę do ciasta. Wyrobić ciasto na gładką masę. Włożyć do miski, przykryć czystym ręcznikiem kuchennym i odstawić na 30 minut do lodówki.


W międzyczasie, na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy.

Wrzucić na nią posiekaną drobno cebulę i czosnek. Smażyć przez 2-3 minuty i następnie dodać pokrojone w drobną kostkę papryki.


Po 5 minutach dodać pokrojonego w kostkę pomidora, posiekany szczypior i mięso. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Smażyć do czasu, aż mięso trochę się zarumieni. Następnie dodać paprykę w proszku, kmin i płatki papryki chili lub ostrą paprykę w proszku. Wymieszać.


Na końcu dodać ugotowane na twardo i pokrojone w drobną kostkę jajko oraz pokrojone drobno oliwki. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Odstawić.



Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na mniejsze kule.


Rozwałkować każdą kulę na placek o grubości 1-3 mm, w zależności od upodobań.

Foremką lub miseczką wycinać okręgi o średnicy 12-13 cm. Gotowe placki przykrywać folią spożywczą, żeby nie wyschły.



Na każdy placek nałożyć farsz i skleić pierogi w półksiężyce. Następnie zawinąć sklejoną część pieroga do środka tworząc ''falbankę''.



Położyć empanady na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przy użyciu wykałaczki zrobić w każdej z nich przynajmniej 1 dziurkę (żeby podczas pieczenia nie popękały). Można też posmarować je roztrzepanym jajkiem (ja tego nie robiłam). Piec w temperaturze 200ºC przez 15-20 minut lub do czasu, aż się zarumienią.




Źródło inspiracji: lacocinademyri.blogspot.com

Smacznego !!!

4 komentarze:

  1. Od dawna już noszę się z zamiarem przyrządzenia takich pierogów, Twoje wyglądają cudnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) i zachęcam do wypróbowania:)

      Usuń
  2. strasznie podobają mi się takie pieczone pomidorki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczone pomidorki ? Chyba gdzie indziej miał się pojawić ten komentarz:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...