2 września 2013

Łosoś ze szpinakiem w pomidorach i sadzonym jajkiem

Dziś proponuję grillowanego łososia ze szpinakiem z pomidorami, kaparami, świeżą kolendrą i szczypiorkiem oraz sadzonym jajkiem smażonym na szpinaku.



Składniki (na 2 porcje):

2 kawałki łososia
300 g liści szpinaku
150 g pomidorów (u mnie 3 sztuki)
1 cebula
20 g kaparów
1 łyżka przecieru pomidorowego
szczypiorek
świeża kolendra
sól, pieprz, cukier
2 kurze jajka lub 4 przepiórcze
oliwa




Przygotowanie:

Cebulę drobno posiekać i smażyć na 2 łyżkach oliwy do czasu, aż zrobi się przezroczysta. Następnie dodać pokrojone w drobną kostkę lub starte na tarce, sparzone i obrane ze skórki pomidory oraz pokrojone drobno kapary.


Smażyć przez 5 minut i następnie dodać pokrojone liście szpinaku.



Gdy szpinak zwiędnie i wyparuje woda, dodać przecier pomidorowy. Smażyć jeszcze przez kilka minut. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.



W międzyczasie przygotować łososia. Umyć go, osuszyć, położyć na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym i następnie oprószyć grubą solą i skropić oliwą. Rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury (u mnie 250 stopni) z włączoną opcją grill. Smażyć łososia na górnej półce piekarnika przez kilka minut z każdej strony, aż ryba się zarumieni.



W międzyczasie podgrzać szpinak. Wbić na niego jajka uważając, aby żółtka się nie rozpłynęły. Posolić i popieprzyć jajka. Przykryć pokrywką i smażyć do czasu, aż białka jajek zrobią się białe. Smażyć trochę dłużej, jeśli nie lubicie płynnych żółtek.






Źródło inspiracji: elosoconbotas.wordpress.com


Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...