20 września 2013

Łosoś w sosie z pikantną pastą miso i warzywami

Pomysł na to danie jednogarnkowe zaczerpnęłam z jednej z japońskich restauracji, w której serwują przepyszną potrawę zwaną cazuela de salmón y verduras con salsa de miso picante, czyli kociołek z łososiem i warzywami w sosie z pikantnym miso.

Kilka dni temu, robiąc zakupy w sklepie z żywnością orientalną, zupełnie przypadkowo natknęłam się na gochujang - koreańską pikantną pastę miso - i od razu pomyślałam o łososiu z restauracji Tempura-Ya.

Do kociołka, oprócz łososia, dodałam poszatkowaną kapustę, brokuły oraz boczniaki, które można zastąpić grzybami shitake. 



Składniki (na 2 porcje):

200 g filetowanego łososia
120 g boczniaków lub shitake
120 g brokułów
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
oliwa
sól i pieprz

1-2 szklanki wywaru rybnego
1 łyżka pasty gochujang
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny





Przygotowanie:

Grzyby oczyścić i pokroić w paski. Zarumienić na 2 łyżkach oliwy. Doprawić solą i pieprzem.


Do grzybów dodać pokrojoną w paski cebulę i drobno pokrojony czosnek. Smażyć przez 2 minuty i następnie dodać poszatkowaną kapustę.


Pastę miso wymieszać z 1/2 szklanki wywaru rybnego. Dodać sok z cytryny oraz sos sojowy. Wymieszać i następnie dodać do składników na patelni.



Filety z łososia umyć pod bieżącą wodą. Osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i oprószyć solą. Brokuły podzielić na mniejsze części. Włożyć oba składniki na patelnię i wlać resztę wywaru rybnego (ilość zależy od tego ile sosu chcemy uzyskać, proponuję wlać około 1,5 szklanki). 

Przykryć pokrywką i dusić przez kilka minut. Następnie odwrócić kawałki łososia i ponownie przykryć pokrywką. Po 5 minutach zdjąć pokrywkę i odparować przez chwilę płyn. Powstały sos będzie wodnisty, lecz wspaniale nadający się do maczania w nim chleba.




Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...