28 września 2013

Omułki z pikantnym sosem pomidorowym

Omułki/mule z pikantnym sosem pomidorowym to popularna,  przede wszystkim w hiszpańskiej Galicji, przekąska nazywana mejillones en salsa picante lub tigres rabiosos.

Jak sama nazwa wskazuje - tigres (tygrysy), rabiosos (wściekłe)- nie jest to tapa dla wszystkich podniebień, lecz na pewno przypadnie ona do gustu miłośnikom pikantnych przekąsek. 


Składniki (na 4 porcje):

1 kg świeżych muli (mogą być mrożone, ale najlepiej żeby były w muszlach)
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 mała zielona papryka
150 ml sosu pomidorowego (najlepiej domowego*)
1 suszona papryka chili (guindilla)
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
kilka kropel sosu tabasco
1/2 szklanki białego wina
2 liście laurowe
oliwa z oliwek
sól
natka pietruszki

*sos pomidorowy:

700 g pomidorów (najlepiej pomidorów śliwkowych - tomates pera)
2 szczypty soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek



Przygotowanie:

Sos pomidorowy (można zastąpić kupnym):

Pomidory umyć i zalać wrzątkiem. Po 2 minutach wyjąć je z wody i obrać ze skórki.



Pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Po 15 minutach smażenia dodać sól i cukier. Kontynuować smażenie przez ok. 45 minut. Po tym czasie doprawić ewentualnie solą i cukrem i następnie rozdrobnić sos w blenderze.




Mule dokładnie oczyścić pod bieżącą wodą. Włożyć do miski, zalać zimną wodą i dodać 2 łyżki grubej soli. Odstawić na 15-20 minut. Po tym czasie wylać wodę i opłukać jeszcze raz mule.

Do dużego garnka wlać wino. Dodać omułki i liście laurowe. Przykryć pokrywką i gotować do momentu otwarcia się muli. Odlać 1/2 szklanki wody z gotowania omułków i zachować. Resztę wody wylać. Przykryć pokrywką garnek z mulami, żeby nie ostygły. Odstawić.


Suszoną paprykę zalać gorącą wodą. Odstawić na około 15 minut i po tym czasie usunąć z niej nasiona. 

Cebulę, czosnek i paprykę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i wrzucić na nią pokrojone warzywa. Po 2 minutach dodać szczyptę soli i następnie dodać kawałki papryki chili. 


Smażyć jeszcze przez 5-6 minut i następnie dodać sos pomidorowy. Wymieszać i dodać 1/2 szklanki wody z gotowania omułków.


Następnie wyjąć z patelni paprykę chili i dodać paprykę w proszku oraz kilka kropli sosu tabasco (według uznania). Wymieszać.


Gotować jeszcze przez 5-6 minut lub do czasu, aż woda prawie całkowicie wyparuje.

Wyrzucić omułki, których muszle pozostały zamknięte. Te otwarte położyć na połówce muszli i polać sosem. Posypać posiekaną natką pietruszki.



Źródło: recetasderechupete.com

Smacznego !!!

2 komentarze:

  1. Wyglądają pięknie :) Ciekawa jestem jak długo Ci zajęło czyszczenie muszli, bo ja ostatnio namęczyłam się na prawdę bardzo długo... :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc, za bardzo się nad nimi nie rozczulam:) Myję je pod bieżącą, zimną wodą, usuwam wystające z muszli ''wąsy'' i następnie wkładam je na około 30 minut do miski z zimną wodą i 2-3 łyżkami grubej soli. Na końcu płuczę je jeszcze raz w zimnej wodzie.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...