24 września 2013

Kurczak z figami zapiekany z cebulą i białym winem

Dziś kolejna propozycja na danie z figami. Tym razem to plasterki fig zawinięte w fileta z kurczaka i zapieczone z cebulą i białym winem. Jako dodatek proponuję figi posypane cukrem i następnie grillowane.



Składniki (na 2 porcje):

1 duży filet z kurczaka
6 fig
1 cebula
1/2 szklanki białego wina (100 ml)
1 łyżka masła
oliwa
sól
pieprz
cukier


Przygotowanie:

Filet z kurczaka dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Rozbić go tłuczkiem do mięsa. Posolić i popieprzyć. Figi umyć, osuszyć i 2 z 6 pokroić w plastry.

Położyć plastry fig na filecie z kurczaka i zawinąć go w rulon. Spiąć wykałaczkami lub obwiązać nitką.


Cebulę pokroić w cienkie paski.

Włożyć rulon z kurczaka do naczynia żaroodpornego i dodać cebulę oraz wino. Oprószyć dodatkowo świeżo zmielonym pieprzem i skropić oliwą.


Zapiekać w temperaturze 180ºC przez 20 minut lub do czasu, aż kurczak lekko się zarumieni.

W międzyczasie naciąć 4 pozostałe figi na krzyż, mniej więcej do 1/3 wysokości owoców i delikatnie je spłaszczyć. Włożyć je do żaroodpornego naczynia, posypać odrobiną cukru i skropić oliwą.  


Wyjąć rulon z naczynia żaroodpornego. Do gorącego sosu z cebuli i wina dodać łyżkę masła. Wymieszać.


Zwiększyć temperaturę piekarnika do 200º C, włączyć opcję grill i włożyć do niego figi. Zapiekać przez około 5 minut.

Roladę pokroić w plastry i polać sosem. Podawać z grillowanymi figami.



Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...