9 września 2013

Kofty z soczewicą w sosie curry

Dziś polecam kofty, czyli kotlety z mięsa mielonego z dodatkiem soczewicy i przyprawy garam masala, w sosie z czerwoną pastą curry, kurkumą, pomidorami, imbirem i mlekiem kokosowym.

Kofta, kafta, kufta, kufteh, itd. to nic innego jak okrągłe lub podłużne kotlety z mielonego mięsa wołowego lub jagnięcego wymieszanego z różnorodnymi przyprawami i czasami z cebulą, ryżem, warzywami czy bulgurem.

Tego typu kotlety popularne są w Indiach, gdzie często robi się je z warzyw lub z ryb, a nie z mięsa. Oprócz Indii, takie dania mięsne z dużą ilością przypraw i podawane często z sosami, są popularne także w Północnej Afryce, Azji, Europie Środkowej i w krajach leżących nad Morzem Śródziemnym.



Składniki (na 3-4 porcje):

200 g ugotowanej soczewicy
200 g mielonego mięsa (u mnie wołowe i wieprzowe)
1 płaska łyżeczka przyprawy garam masala
sól, pieprz
oliwa do smażenia

sos:

1 płaska łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka miodu
kawałek świeżego imbiru (30g)
2 pomidory
1 cebula lub szczypior
2 łyżki czerwonej pasty curry
150-200 ml mleka kokosowego
świeża kolendra i mięta (opcjonalnie)
papryczka chili (opcjonalnie)

jogurt naturalny do podania (opcjonalnie)


Przygotowanie:

Mięso mielone doprawić solą i pieprzem i następnie wymieszać z przyprawą garam masala i soczewicą.


Uformować niewielkie podłużne kotlety.


Następnie usmażyć kofty na 3 łyżkach oliwy.


W międzyczasie przygotować sos. Do naczynia blendera włożyć wszystkie składniki (kurkumę, miód, imbir, pomidory, cebulę lub szczypior, pastę curry, mleko kokosowe, kolendrę i ewentualnie miętę i papryczkę chili) i rozdrobnić.


Do usmażonych kotletów wlać sos i zagotować. Jeśli sos będzie zbyt gęsty można dodać jeszcze trochę mleka kokosowego.


Podawać z ryżem, kaszą, komosą ryżową oraz (opcjonalnie) z kleksem jogurtu naturalnego.



Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...