6 września 2013

Dżem brzoskwiniowy z kandyzowanym imbirem i cynamonem

Bardzo ciekawe połączenie brzoskwiń z pikantno-słodkim imbirem, który wyostrza smak owoców i sprawia, że zwyczajny dżem brzoskwinowy staje się dżemem oryginalnym :).

Polecam także kandyzowany imbir jako ''coś słodkiego'' do herbaty, kawy lub jako pikantno-słodką przekąskę w postaci imbirowego cukierka oraz jako dodatek do ciast, koktajli i deserów. 


Składniki:

1,4 kg brzoskwiń
250 g cukru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka drobno pokrojonego kandyzowanego imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu

kandyzowany imbir:

170 g świeżego imbiru (obranego)
250 g cukru + cukier do obtoczenia imbiru
170 ml wody + woda do gotowania imbiru


Przygotowanie:

kandyzowany imbir:

Korzenie imbiru obrać i pokroić w cienkie plasterki, paski lub w kostkę. Zalać wodą i odstawić na 30 minut. Odcedzić. Włożyć imbir do garnka, zalać wodą i zagotować. Gotować na małym ogniu przez około 1 godz. lub do czasu, aż imbir będzie miękki. Aby zmniejszyć ostrość imbiru, można podczas gotowania zmienić wodę kilka razy.




Następnie odcedzić imbir. Do garnka wlać wodę (170ml) oraz wsypać cukier. Gotować do czasu, aż cukier się rozpuści. 


Do syropu z cukru dodać imbir. Gotować na bardzo małym ogniu do czasu, aż syrop zrobi się gęsty, aż będzie miał konsystencję ciekłego miodu.



Wyjąć kawałki imbiru z syropu i wyłożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Obtoczyć imbir w cukrze i odstawić do wystygnięcia i całkowitego wyschnięcia. 

Mój imbir niestety trochę za długo był w syropie i cukier zaczął się krystalizować, stąd grudki cukru na plasterkach imbiru - z tego też powodu pominęłam obtoczenie imbiru w cukrze.


Brzoskwinie dokładnie myjemy, usuwamy pestki. Kroimy owoce w kostkę i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na co najmniej 1 godzinę.


Dodajemy drobno pokrojony kandyzowany imbir oraz cynamon. Smażymy do uzyskania pożądanej konsystencji. Na samym końcu można rozdrobnić widelcem część kawałków brzoskwiń.


Wkładamy gorący dżem do czystych wyparzonych lub wypieczonych słoików i odstawiamy  do całkowitego wystygnięcia odwracając słoiki do góry dnem. Można także zapasterywać słoiki z dżemem w piekarniku lub w garnku z wodą.




Smacznego !!! 

1 komentarz:

  1. Allle czad :D
    Wygląda świetnie, tym bardziej jak taka szaruga za oknem a tutaj śliczne owoce i ten dżemik :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...