19 sierpnia 2013

Tajskie Satay wieprzowe

Satay, to danie pochodzące prawdopodobnie z indonezyjskiej Sumatry lub Jawy i popularne również w innych krajach Azji Południowo - Wschodniej: w Malezji, Singapurze, Tajlandii i na Filipinach.

Potrawa ta, to szaszłyki przygotowane z kawałków mięsa (kurczaka, wołowiny, wieprzowiny lub jagnięciny), krewetek lub ryby nadzianych na bambusowe patyczki i następnie grillowanych.

Często marynuje się składniki szaszłyków w marynacie z dodatkiem kurkumy, która nadaje im charakterystyczny żółty kolor. 

W Tajlandii mięso do Satay marynuje się w mleku kokosowym z dodatkiem przypraw: kolendry, kminu, kurkumy i orzeszków ziemnych i podaje się je z pikantnym sosem z papryczek chili, szalotek, octu ryżowego i cukru.

Szaszłyki często podaje się z ogórkami w occie aromatyzowanym kolendrą, imbirem i papryczkami chili (Ajat dtaeng gwa) lub serwuje się je ze świeżym ogórkiem pokrojonym na plasterki i skropionym słodko - pikantnym sosem na bazie octu ryżowego.



Składniki:

szaszłyki (na około 8 sztuk):

250 g polędwicy wieprzowej lub kurczaka, krewetek itd.
patyczki bambusowe do szaszłyków
1 ogórek szklarniowy

marynata:

15 g szalotek lub zwykłej cebuli
szczypta grubej soli
20 g orzeszków ziemnych (bez soli)
2 g kolendry (w proszku lub ziaren)
1 g kminu (w proszku lub ziaren)
1 g kurkumy
3 g cukru trzcinowego
60 ml mleka kokosowego
7 ml sosu rybnego np. Nam pla

sos:

2-3 papryczki chili (bird's eye chili), ja użyłam zielonych papryczek chili
szczypta soli
30 g szalotek lub zwykłej cebuli
60 ml octu ryżowego (można zastąpić octem z białego wina)
1,5 łyżki cukru



Przygotowanie:

Marynata:

Do naczynia blendera włożyć orzeszki ziemne. Rozdrobnić. Dodać pokrojoną szalotkę, kolendrę, kmin, kurkumę, cukier oraz mleko kokosowe i sos rybny. Kontynuować mieszanie składników w blenderze do uzyskania gładkiej pasty.




Szaszłyki:

Mięso pokroić na kawałki (np. 2x5 cm). Wymieszać je z marynatą. Włożyć do lodówki na 1-2 godziny lub na całą noc.



Patyczki bambusowe moczyć w wodzie przez około 1 godzinę.

Nadziać 3 kawałki mięsa na każdy patyk. Posmarować marynatą, która pozostała w naczyniu po mięsie.

Grillować szaszłyki w piekarniku z włączoną opcją ''grill'', nagrzanym do 250ºC lub na grillu do czasu, aż mięso się zarumieni (około 10-15 minut).



Sos:

Do naczynia blendera włożyć pokrojone papryczki chili, sól, szalotkę i cukier. Rozdrobnić na gładką masę i następnie dodać ocet. Wymieszać wszystkie składniki i odstawić sos do lodówki.



Ogórek obrać i pokroić w plastry. Włożyć do miski lub na talerz.



Na ogórku położyć gotowe szaszłyki i polać sosem. Podawać np. z ryżem.




Źródło: elosoconbotas.wordpress.com


Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...