30 sierpnia 2013

Sałatka z winogronami i smażonym serem brie

Dziś proponuję sałatkę z zielonych winogron i smażonego sera brie z sosem winegret z orzechami włoskimi, rodzynkami i miodem.

Uważajcie na pszczoły i tym podobne owady podczas przygotowywania sosu!. Ja nabawiłam się strachu, gdy do kuchni wleciały, nie wiadomo skąd - trochę to dziwne w centrum dużego miasta - 2 ogromne pszczoły zwabione prawdopodobnie słodkim zapachem podgrzewanego miodu:).



Składniki (na 2 porcje):

2 garście mieszanki sałat
100 g sera brie 
200 g zielonych winogron
25 g orzechów włoskich  (wyłuskanych)
15 g rodzynek
1 łyżeczka miodu
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
sól

jajko + bułka tarta do obtoczenia kawałków sera
olej do smażenia




Przygotowanie:

Orzechy i rodzynki zarumienić na suchej patelni. Dodać miód. Smażyć na małym ogniu do czasu skarmelizowania się miodu.


Zdjąć patelnię z ognia i dodać oliwę. Wymieszać i po kilku minutach, gdy orzechy i rodzynki wystygną, dodać ocet. Posolić szczyptą soli i wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Odstawić.

Ser brie pokroić na kawałki o grubości 0,5 cm. Namoczyć je w roztrzepanym jajku i następnie obtoczyć je w bułce tartej.


Usmażyć na złoty kolor na 3 łyżkach oliwy.


Wyłożyć na papierowe ręczniki w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu.

Sałaty i winogrona umyć i osuszyć.

Włożyć wszystkie składniki sałatki do miski (ser powinien być ciepły) i polać sosem.



Smacznego !!!

2 komentarze:

  1. Ja też boję się pszczół, ale na szczęście mam moskitiery w oknach, więc mogę spokojnie zrobić tę sałatkę - wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Moskitiery to pewnie dobre rozwiązanie:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...