16 sierpnia 2013

Sałatka z morszczukiem i warzywami

Hiszpańska nazwa tej potrawy to Merluza, czyli morszczuk en Gazpachuelo, czyli w Gazpachuelo.

Gazpachuelo w niektórych regionach Hiszpanii nazywana jest sałatka z drobno pokrojonej zielonej i czerwonej papryki, cebuli, czosnku i pomidora doprawiona oliwą z oliwek, octem balsamicznym oraz solą i pieprzem. W innych natomiast, nazwę tę przypisuje się prostej w przygotowaniu zupie rybnej przyrządzonej na bazie bulionu rybnego i pasty z czosnku, żółtek jaj, oliwy z oliwek i chleba.

Jak sama nazwa wskazuje, Gazpachuelo pochodzi od popularnej w Hiszpanii zimnej zupy pomidorowej, czyli Gazpacho, którą przygotowuje się z pomidorów, papryki, cebuli, ogórka, czosnku, oliwy z oliwek, octu  i chleba (opcjonalnie).

Stąd nazwa Gazpachuelo: w przypadku sałatki ze względu na zawarcie w niej typowych warzyw Gazpacho: pomidor, papryka, cebula i czosnek; w przypadku zupy natomiast, ze względu na zawartość w jej składzie chleba, czosnku i oliwy z oliwek - innych podstawowych składników chłodnika Gazpacho.



Składniki (na 1 porcję):

100 g wyfiletowanego morszczuka lub innej białej ryby (może być mrożona)

na wywar:

1 por
1 cebula
1 pomidor
1 zielona papryka

na sałatkę:

1 pomidor
1/2 zielonej papryki
1/2 czerwonej papryki
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
sól, pieprz




Przygotowanie:

Warzywa na wywar dokładnie umyć i pokroić na kawałki. Wrzucić do garnka i zalać wodą. Gotować na małym ogniu przez około 15 - 20 minut.


Gdy warzywa będą miękkie posolić wywar i włożyć do niego rybę. Gotować przez 10-15 minut.


Wyjąć rybę z wywaru i odstawić do wystygnięcia.

W międzyczasie umyć dokładnie warzywa na sałatkę i pokroić je w drobną kostkę. Dodać oliwę z oliwek i ocet balsamiczny oraz posolić i popieprzyć do smaku. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki.



Schłodzoną rybę, w całości lub rozdrobnioną, położyć na sałatce warzywnej. Skropić oliwą z oliwek. Sałatkę można podawać zaraz po przyrządzeniu lub można przed podaniem schłodzić ją w lodówce.





Smacznego !!!

3 komentarze:

  1. Jak sądzisz, z dorszem też będzie dobre czy jednak nalegasz na morszczuka? Bo akurat dorsza mam, bardzo ładne filety.
    :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że z powodzeniem możesz spróbować z dorszem:)

      Usuń
    2. To pójdę szukać jeszcze tego powodzenia, gdzieś mi dziś umknęło, jest tylko dorsz ;-)
      Dziękuję, zrobię jutro.
      :-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...