2 sierpnia 2013

Sałatka z dorszem, pomarańczą i czarnymi oliwkami

To sałatka zwana po hiszpańsku: Remojón andaluz lub Ensalada de bacalao y naranja, czyli Remojón andaluzyjski lub sałatka z dorsza i pomarańczy, która łączy słodycz i rześkość pomarańczy z morskim smakiem ryby w postaci dorsza.

Sałatka ta, popularna przede wszystkim w Granadzie, Almerii i Maladze, posiada niezliczoną ilość wariantów. W niektórych regionach do sałatki dodaje się solonego dorsza, w innych rybę się piecze, a w jeszcze innych używa się dorsza surowego.

Zawartość pomarańczy wskazuje na to, że jest to sałatka typowa dla przełomu jesieni i zimy, gdyż właśnie w tym okresie zbiera się te owoce. Tradycyjnie przygotowywano ją na ''zabijanie świni'', które w wielu regionach odbywało się na Św. Marcina (San Martín), czyli około 11 listopada. 

W dzisiejszych czasach, także w sierpniu można kupić bez problemu pomarańcze i dzięki temu można przygotować tę sałatkę także w upalne letnie dni.


Składniki (na 1-2 porcje):

150 g solonego lub odsolonego dorsza
1 pomarańcza
1/2 cebuli
garść czarnych oliwek bez pestek
szczypiorek
10 ml oliwy z oliwek
5 ml octu winnego (np. vinagre de Jerez)
1/2 ząbka czosnku (jeśli jest bardzo duży) lub 1 mały
sól
opcjonalnie jajko ugotowane na twardo


Przygotowanie:

Jeśli używamy solonego dorsza, przed użyciem należy go moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 12 godzin, zmieniając wodę co kilka godzin.

Odsolonego dorsza wkładamy do garnka z wodą i odrobiną mleka (dzięki dodaniu mleka dorsz zachowa swój biały kolor) i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 5 minut i następnie odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.


W międzyczasie przygotowujemy sos. Mieszamy oliwę z octem, szczyptą soli (jeśli dorsz jest całkowicie odsolony), drobno posiekanym czosnkiem i szczypiorkiem.


Pomarańczę obieramy i kroimy w plastry, cebulę kroimy w piórka, a oliwki w plasterki. Dorsza rozdrabniamy.

Układamy wszystkie składniki w misce lub na talerzu i polewamy sosem. 

Poniżej propozycja podania sałatki: na spodzie talerza plaster pomarańczy, na nim warstwa cebuli, następnie oliwki i kawałki dorsza. Na rybie jeszcze raz cebula i następnie plaster pomarańczy, a wszystko zwieńczone 2 całymi oliwkami i polane sosem.




Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...