21 sierpnia 2013

Pikantna granita arbuzowa

Dziś coś dla miłośników pikantnych, orzeźwiających deserów owocowych: granita z arbuza z dodatkiem płatków chili i soli ;).

Zgodnie z powiedzeniem: ''Los alimentos que calientan la boca enfrían el cuerpo'', czyli ''Pokarm/jedzenie, które rozgrzewa usta chłodzi ciało", pikantne potrawy są znakomite na upalne dni.

Bez wątpienia, pierwsza rzecz jaką odczuwamy jedząc coś pikantnego to uczucie gorąca i pieczenie w ustach. Następnie zaczynamy się pocić i to właśnie pojawienie się potu na naszych ciałach powoduje odczucie chłodu.

Zastanawialiście się kiedyś dlaczego w krajach, w których wysokie temperatury dominują przez cały rok np. w Tajlandii, Indonezji, czy Meksyku spożywa się pikantne potrawy?. Prawdopodobnie jest tak dlatego, że w ten sposób mieszkańcy tych krajów zwalczają ciągłe upały.

Przepis pochodzi z książki Katie Quinn Davies  ''What Katie Ate. Recipes and other Bits & Bobs''.


Składniki ( na 4 porcje):

750 g arbuza (bez skóry)
1 łyżka soku z limonki
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki suszonych płatków chili

Przygotowanie:

Arbuza obrać ze skóry, usunąć pestki i pokroić go w kostkę.

Umieścić wszystkie składniki w naczyniu blendera i rozdrobnić je.




Przygotować plastikowy pojemnik lub blaszkę, o co najmniej 4 cm głębokości i którą będzie można umieścić poziomo w szufladzie zamrażalnika.

Przelać powstały płyn przez sitko o drobnych oczkach do pojemnika, dociskając łyżką. Pozostałości z sitka wyrzucić.


Włożyć pojemnik z arbuzem do zamrażalnika na przynajmniej 4 godziny. Podawać skrobiąc widelcem zamrożony płyn z arbuza tworząc w ten sposób granitę.



Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...