26 sierpnia 2013

Patatas lub papas bravas

Smażone ziemniaki z sosem salsa brava, czyli patatas/papas bravas, to chyba jedna z najpopularniejszych hiszpańskich przekąsek, czyli tapas podawana do wina lub piwa. Bravo po hiszpańsku oznacza: dziki, drapieżny, wściekły i taki jest właśnie tradycyjny sos podawany do tego dania - bardzo pikantny.

Potrawa ta, to ziemniaki pokrojone w dużą kostkę, smażone do zarumienienia na oleju, jak frytki i następnie polane pikantnym sosem pomidorowym. Spotkać można także ziemniaki najpierw ugotowane i następnie pokrojone w kostkę i usmażone. Podobnie jak sposób przygotowania ziemniaków, różne są także sosy do nich podawane. Ten klasyczny sos pochodzący z Madrytu i opatentowany w 1960 roku, to sos na bazie sosu pomidorowego i papryki cayenne

W Katalonii i w Walencji sos często przygotowuje się z oliwy z oliwek, wędzonej papryki w proszku, octu i papryczki chili zwanej guindilla i towarzyszy mu zazwyczaj sos alioli z czosnku i oliwy z oliwek (po katalońsku all to czosnek, a oli to oliwa)Czasami ziemniaki polewa się różowym sosem powstałym z wymieszania pikantnego sosu pomidorowego z majonezem.



Składniki (na 2 porcje):

4  duże ziemniaki

sos salsa brava:

1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
2 papryczki chili (u mnie suszona guindilla namoczona w gorącej wodzie)
1 łyżeczka cukru
250 g rozdrobnionych lub w całości pomidorów z puszki
2 łyżki octu
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
60 ml wody
oliwa z oliwek
sól


Przygotowanie:

sos:

Na patelni grzejemy 2 łyżki oliwy i wrzucamy na nią pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Smażymy przez kilka minut i następnie dodajemy paprykę w proszku i papryczki chili. Smażymy przez 1-2 minuty i następnie dodajemy resztę składników: cukier, przecier pomidorowy, pomidory z puszki, ocet oraz wodę.



Gotujemy przez około 20 minut na małym ogniu.

Następnie przelewamy zawartość patelni do naczynia blendera i rozdrabniamy wszystkie składniki na gładki sos.


Wlewamy sos z powrotem na patelnię i gotujemy do odparowania nadmiaru wody i uzyskania pożądanej konsystencji. Solimy do smaku.

Ziemniaki kroimy w dużą kostkę lub najpierw gotujemy je w wodzie i następnie kroimy w kostkę.

Smażymy do zarumienienia w dużej ilości oleju, jak frytki.

Polewamy ziemniaki sosem lub podajemy sos w osobnej miseczce. Opcjonalnie w drugiej miseczce można podać sos alioli, majonez lub majonez z czosnkiem.



Smacznego !!!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...