14 sierpnia 2013

Letnie ''rollsy'' ryżowe z krewetkami

Dziś polecam sałatkę z krewetkami, awokado, mango, ogórkiem, sałatą, świeżą miętą i kolendrą podaną w formie krokietów z papieru ryżowego.

Takie letnie rollsy, czyli naleśniki, krokiety lub zwane w Polsce sajgonki są bardzo popularne w Chinach oraz w kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej, gdzie je się je zazwyczaj z różnego rodzaju dipami i sosami.

Istnieją niezliczone warianty tej potrawy. Nadziewa się je najczęściej mięsem lub krewetkami i warzywami, a spożywa się je na zimno lub smażone. 



Składniki (na około 20 małych rollsów):

20 arkuszy papieru ryżowego
1 awokado
1 mango
sałata
ogórek
20 krewetek
kolendra 
mięta
2 łyżki soku z limonki lub z cytryny
oliwa
sól

sos:

1/2 szklanki soku z limonki
2 łyżki cukru
1 łyżka startego na tarce świeżego imbiru
1 łyżeczka sosu rybnego 
1 papryczka chili (zielona lub czerwona)
1/2 ząbka czosnku (opcjonalnie)



Przygotowanie:

W pierwszej kolejności najlepiej przygotować sos.

Wycisnąć sok z limonek. Do miseczki włożyć starty na tarce imbir i czosnek (opcjonalnie). Dodać pokrojoną w cienkie plasterki papryczkę chili. 


Następnie dodać sok z limonek, cukier i sos rybny.



Wymieszać wszystkie składniki i odstawić sos do lodówki.

Mango, awokado i ogórek pokroić w cienkie paski.


Awokado skropić sokiem z limonki, żeby nie sczerniało.


Sałatę oraz miętę i kolendrę umyć i osuszyć.

Krewetki umyć, obrać (jeśli używamy krewetek w całości), osuszyć i usmażyć na złoty kolor (2 minuty z każdej strony). Posolić.


Do głębokiego naczynia lub talerza wlać gorącą wodę. Włożyć do niej papier ryżowy na 20-30 sekund i następnie wyłożyć go na czysty ręcznik kuchenny lub deskę i delikatnie go rozłożyć. 

Na środek papieru ryżowego położyć krewetkę, kawałek liścia sałaty, listek mięty i kolendry oraz pasek ogórka, mango i awokado.


Zawinąć jeden bok naleśnika na nadzienie, złożyć do środka 2 przeciwległe boki i następnie zwinąć w rulon.


Gotowe rollsy najlepiej przykryć czystym ręcznikiem kuchennym, żeby nie wyschły.

Podawać polane sosem lub sos podawać w osobnej miseczce.



Źródło: Sos: nytimes.com

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...