28 sierpnia 2013

Dżem śliwkowo-figowy

Od zeszłego roku jest to moje ulubione połączenie owoców w dżemie: śliwki i figi z dodatkiem soku z pomarańczy i kandyzowanej lub otartej skórki z pomarańczy.

Inspirację zaczerpnęłam z bloga Bea w Kuchni, na którym znajdziecie wiele innych ciekawych kombinacji owocowych w dżemach.


Składniki (na 4-5 małych słoików):

1 kg fig
1 kg śliwek
200 g cukru (lub więcej, jeśli lubicie słodkie dżemy - my wolimy lekko kwaskowe:))
sok z 1 pomarańczy
skórka otarta z 1 pomarańczy lub kandyzowana skórka pomarańczowa (tym razem jej nie dodałam, chociaż bardzo smakował mi ten właśnie dżem z 2-3 łyżkami bardzo drobno pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej)


Przygotowanie:

Owoce dokładnie umyć i osuszyć. Usunąć pestki ze śliwek i pokroić owoce na małe kawałki. Wrzucić na patelnię lub do garnka o grubym dnie, zasypać cukrem i odstawić na 1-2 godziny. Następnie dodać do owoców sok z 1 pomarańczy oraz ewentualnie skórkę (otartą lub kandyzowaną).



Smażyć do uzyskania odpowiedniej konsystencji.


Gorący dżem włożyć do wyparzonych lub wypieczonych w piekarniku słoików i odstawić do całkowitego wystygnięcia odwracając słoiki do góry dnem.

Dżem można także zapasteryzować w piekarniku lub w garnku z wodą.



Smacznego !!!

3 komentarze:

  1. Pieknie sie u Ciebie prezentuje! Uwielbiam ten sliwkowo-figowy kolor dzemow :)

    Pozdrawiam serdecznie! I ciesze sie, ze receptura sie przydala :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, przydała się i to nawet bardzo:) Niestety, właśnie wczoraj otworzyłam ostatni słoik tego dżemu:( w przyszłym roku muszę zrobić go więcej, bo to jeden z naszych ulubionych:) Pozdrawiam:).

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda świetnie. Muszę koniecznie pokazać ten przepis żonie ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...