17 lipca 2013

Zimna zupa migdałowo-melonowa

Dziś ciąg dalszy orzeźwiających zup - tym razem proponuję lekką i pożywną zupę z migdałów i melona z dodatkiem czosnku i mięty.



Składniki (na 2 porcje):

500 g melona (Piel de Sapo, Galia)
60 g migdałów (bez skórki, nieprażonych i niesolonych)
1 ząbek czosnku
20 g oliwy z oliwek
kilka listków świeżej mięty
świeżo zmielony pieprz i sól


Przygotowanie:

Melona umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Za pomocą specjalnej łyżki wyciąć kilka kulek z melona, które będą wykorzystane do podania chłodnika (można też pokroić melona w kostkę).

Do naczynia blendera włożyć resztę miąższu melona pokrojonego na kawałki oraz migdały. Następnie dodać miętę i czosnek oraz oliwę z oliwek. Rozdrobnić wszystkie składniki na gładką i jednolitą zupę. Doprawić solą i pieprzem.


Schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Podawać z kulkami melona i miętą.




Źródło: gastronomiaycia.com

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...