8 lipca 2013

Warzywne samosy w papierze ryżowym z miętowym sosem

Natknęłam się na te samosy już jakiś czas temu robiąc codzienny przegląd blogów i muszę przyznać, że przepis ten od razu przypadł mi do gustu.

Samosy te tylko kształtem przypominają te tradycyjne indyjskie specjały nadziane ostro przyprawionym farszem z ziemniaków i groszku lub z mięsa. 

Poza różnicą w składzie farszu, w którym znajduje się ciecierzyca, groszek, szpinak, wiórki kokosowe, nerkowce i marchewka, inne jest także ciasto w które zawinięty jest farsz. Tradycyjne samosy zawija się w płaty cienkiego ciasta podobnego do ciasta filo i smaży się je następnie na oleju, te natomiast zawija się w papier ryżowy i piecze się je w piekarniku.

Bardzo ciekawy w smaku jest również sos z którym autorka przepisu proponuje podawać samosy: ze świeżej mięty z dodatkiem świeżego imbiru, chili, soku z limonki i daktyli - bardzo orzeźwiający w smaku.

Składniki (na około 16 sztuk):

8 okrągłych płatów papieru ryżowego o średnicy 22cm 
220 g ugotowanej ciecierzycy
220 g mrożonego groszku
170 g marchwi (3 małe sztuki)
80 g świeżego szpinaku
30 g wiórków kokosowych
70 g nerkowców (niesolonych i nieprażonych)
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka startego na tarce lub rozgniecionego imbiru
3/4 łyżeczki soli
olej kokosowy, masło klarowane lub oliwa

przyprawy do nadzienia:

1 łyżka nasion kminu
1/2 łyżki nasion gorczycy
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki kolendry
1/4 łyżeczki kardamonu
1/8 łyżeczki cynamonu
pieprz cayenne do smaku

Sos miętowy:

duży pęczek liści mięty (około 1 szklanka liści)
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka startego na tarce lub rozgniecionego imbiru
2 daktyle
1/4 szklanki soku z limonki lub z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 papryczki chili lub szczypta pieprzu cayenne
sól





Przygotowanie:

Na suchej patelni zarumienić nerkowce i wiórki kokosowe - uważając żeby się nie przypaliły.



Pokroić drobno cebulę i marchewki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać ziarna kminu i ziarna gorczycy, gdy te drugie zaczną ''strzelać'' dodać cebulę, resztę przypraw i imbir.



Smażyć przez 5 minut i następnie dodać rozgnieciony czosnek. Smażyć przez 2 minuty. Dodać marchewkę. Dokładnie wymieszać.


Następnie dodać groszek i smażyć przez 3-4 minuty. Dodać posiekane liście szpinaku. Wymieszać. 


Gdy szpinak zwiędnie, dodać ciecierzycę. Smażyć przez 2 minuty. Zdjąć z ognia i dodać posiekane nerkowce i wiórki kokosowe. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki i odstawić.



Sos miętowy:

Wrzucić wszystkie składniki do blendera i rozdrobnić. Przelać do miseczki i odstawić do lodówki.



Pojedyncze płaty papieru ryżowego moczyć przez 20-30 sekund w gorącej wodzie. Wyłożyć każdy płat na czysty ręcznik kuchenny i delikatnie wygładzić jego powierzchnię. Przeciąć nożem na pół.

Na środku każdej połówki płatu położyć łyżkę nadzienia. Zagiąć jeden z boków łącząc go z okrągłą częścią półkola przykrywając w ten sposób farsz.



Następnie zagiąć drugi koniec zamykając samosę i tworząc trójkąt. Na końcu zagiąć do środka pozostałą część półkola.


Położyć samosy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować każdą z nich z dwóch stron olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez 10 minut. Przewrócić każdą samosę na drugą stronę i piec przez kolejne 10 minut.





Źródło: mynewroots.org

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...