10 lipca 2013

Salmorejo, czyli kremowy chłodnik pomidorowy

Salmorejo (czyt. salmoreho) to zimna zupa krem z pomidorów pochodząca z hiszpańskiej Kordoby (Córdoba). Przygotowuje się ją rozdrabniając pomidory, chleb (bez skórki) i czosnek, do których następnie dodaje się oliwę z oliwek, sól i czasami ocet. Ze względu na zawartość chleba, zupa uzyskuje konsystencję bardziej przypominającą sos czy puré niż zupę. Podaje się ją z kawałkami szynki serrano, z ugotowanym na twardo i drobno pokrojonym jajkiem lub z grzankami.


Składniki (na 2 porcje):

500 g dojrzałych pomidorów
60 ml oliwy z oliwek (w oryginalnym przepisie 100 ml)
100 g chleba bez skórki lub bagietki najlepiej z poprzedniego dnia
1 ząbek czosnku
2 łyżki octu balsamicznego
sól
1 jajko
1 plaster szynki serrano


Przygotowanie:

Pomidory dokładnie umyć, włożyć do miski lub garnka i zalać  wrzącą wodą. Po kilku minutach obrać je ze skórki.



Do naczynia blendera włożyć rozdrobniony chleb i pokrojone pomidory, dodać szczyptę soli. Jeśli chleb jest bardzo twardy, odstawić na około 30 minut, żeby chleb nasączył się sokiem z pomidorów.

Dodać 1/2 ząbka czosnku (czosnek jest bardzo wyczuwalny w tym kremie, dlatego najlepiej dodać na początek 1/2 ząbka, spróbować smak zupy i później ewentualnie dodać resztę). Dodać oliwę z oliwek i ocet balsamiczny i następnie rozdrobnić wszystkie składniki na gładki krem. Posolić do smaku i schłodzić w lodówce.



Jajko ugotować na twardo, a szynkę porwać na kawałki i smażyć przez kilka minut na suchej patelni.





Gdy szynka ostygnie, pokroić ją na małe kawałki. Zimne jajko pokroić w drobną kostkę.



Podawać bardzo zimny posypany jajkiem i szynką.



Źródło: javirecetas.hola.com


Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...