22 lipca 2013

Sałatka ziemniaczana z groszkiem i jajkami przepiórczymi

Dziś polecam sałatkę z młodych ziemniaków z groszkiem i jajkami przepiórczymi w pesto z bazylii i natki pietruszki.



Składniki (na 2 porcje):

6 jajek przepiórczych
70 g mrożonego groszku
400 g młodych ziemniaków
10 g liści bazylii
10 g liści natki pietruszki
30 g orzeszków piniowych
30 g tartego parmezanu
1 ząbek czosnku
40 ml oliwy z oliwek (w oryginalnym przepisie 100 ml)
1/2 łyżeczki octu z białego wina
liście mięty
sól, pieprz


Przygotowanie:

Jajka włożyć do garnka z wodą i zagotować. Gotować na małym ogniu od 30 sekund (po tym czasie jajka będą ugotowane na miękko) do 2 minut (po tym czasie będą ugotowane na twardo).


Zalać zimną wodą i następnie obrać ze skorupek.

Mrożony groszek wrzucić do garnka z gotującą wodą i gotować przez 30 sekund. Odcedzić i schłodzić.


Ziemniaki ugotować i - jeśli nie używamy młodych - obrać ze skórki.


Do naczynia blendera włożyć bazylię, natkę, orzeszki piniowe, parmezan i ząbek czosnku. Rozdrobnić do uzyskania gładkiej pasty. Dodać oliwę z oliwek i miksować do uzyskania płynnego pesto.

Przełożyć powstały sos pesto do miski. Dodać ziemniaki pokrojone w ćwiartki (jeśli ziemniaki będą ciepłe wchłoną lepiej smak pesto). 


Dodać groszek, ocet winny i posiekaną miętę. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki i doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.


Obrane jajka przekroić na pół i dodać do sałatki. Posypać posiekaną natką pietruszki.




Źródło: ''El Gourmet Vegetariano'', Yotam Ottolenghi.

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...