1 lipca 2013

Sałatka z grillowanymi brzoskwiniami i chrupiącą szynką serrano

Kolejna letnia sałatka, która oprócz grillowanych brzoskwiń i chrupiącej szynki serrano zawiera ser mozzarella, fenkuł (koper włoski) i rukolę. Wszystkie składniki polane są sosem winegret.




Składniki (na 2 porcje):

2 dojrzałe brzoskwinie
1/2 fenkuła
1/2 kulki sera mozzarella
2-3 plasterki szynki serrano
2 garście rukoli
6 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
sól, świeżo zmielony pieprz



Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do temperatury 180ºC. Plasterki szynki serrano położyć na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia. Piec przez 15-20 minut. Ostudzić.

Brzoskwinie dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na pół lub na ćwiartki. Posmarować oliwą z oliwek i zarumienić na patelni grillowej.



Bulwę fenkuła przekroić wzdłuż i pokroić w cienkie paski.

Rukolę dokładnie umyć i osuszyć.

Ser mozzarella pokroić w plasterki.

Wymieszać oliwę z oliwek z octem balsamicznym. Posolić i popieprzyć do smaku.

Do miski włożyć rukolę. Dodać paski fenkuła, szynkę serrano porwaną na kawałki, brzoskwinie i plasterki sera. Polać wszystkie składniki sosem winegret. 


Źródło: przepis zainspirowany recepturą ze strony seriouseats.com.

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...