24 lipca 2013

Ryba Gallo w czosnku

W tym przepisie rybę Gallo można zastąpić jakąkolwiek inną świeżą rybą o białym mięsie. 

Gallo należy do rodziny ryb flądrokształtnych zwanych także płastugami ze względu na spłaszczone bocznie ciało. Jeden bok tych ryb jest pozbawiony oczu natomiast drugi ma ich dwoje - ten drugi bok posiada także czynną szczelinę skrzelową.

Ryby te, żyją przy dnie mórz pokrytych piaskiem, na głębokości 1000-900 m. W Hiszpanii znaleźć je można w zachodniej części Morza Sródziemnego (Mar Mediterráneo) i w Morzu Kantabryjskim (Mar Cantábrico).

Proponuję przygotowanie ryby z refrito de ajo, czyli prostym, typowym w kuchni śródziemnomorskiej sosem z czosnku, oliwy z oliwek i octu.



Składniki (na 2 porcje):

2 świeże ryby Gallo lub inne o białym mięsie (każda o wadze 180-250g)
3 ząbki czosnku
6 łyżek oliwy z oliwek + 2 łyżki do smażenia ryby
2 łyżki octu winnego (użyłam Vinagre de Jerez)
sól


Przygotowanie:

Ryby oczyścić: usunąć głowy, wnętrzności i obciąć nożyczkami płetwy. Osuszyć.

Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Zarumienić go na oliwie z oliwek (6 łyżek) uważając żeby się nie przypalił (smażyć czosnek na średnim ogniu i włożyć go do zimnej oliwy).

Gdy czosnek będzie gotowy, wyjąć go z oliwy. 


Do ciepłej, ale nie gorącej oliwy dodać ocet i wymieszać.

Ryby posolić i usmażyć na oliwie, zarumieniając je z obu stron. 


Usmażone ryby wyłożyć na talerze, położyć na nich plasterki usmażonego czosnku i polać sosem.




Źródło: na podstawie przepisu: Pescado del día a la plancha con refrito de ajos z książki: La comida de la familia, Ferran Adrià.

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...