19 lipca 2013

Polędwica wieprzowa z pieczarkami w winie Pedro Ximénez

Sos przygotowany na bazie słodkiego wina Pedro Ximénez, to jeden z najpopularniejszych dodatków do mięs w hiszpańskich restauracjach lat 90-tych. 

W tym właśnie okresie bardzo modne było przyrządzanie mięs (wołowiny, kaczki czy wieprzowiny) z dodatkiem tego właśnie wina, któremu często towarzyszyło foie.

Wino Pedro Ximénez, Pedro Ximén lub Pedro Jiménez, to słodkie wino deserowe o ciemnej barwie, które pochodzi z trzech rejonów słonecznej Andaluzji: Marco de Jerez, Montilla-Moriles i Málaga. Robi się je z suszonych na słońcu, białych winogron szczepu Pedro Ximénez.



Składniki (na 2 porcje):

1 polędwica wieprzowa (dla 2 osób)
1 duża cebula
250 g pieczarek (użyłam Portobello)
1/2 szklanki wina Pedro Ximénez (użyłam redukcji z wina PX)
garść rodzynek
1 liść laurowy
1 ząbek czosnku
świeżo mielony pieprz
sól zwykła i gruba sól Maldon
oliwa z oliwek
zielona, podłużna papryka - zwana tutaj pimiento italiano (do podania)


Przygotowanie:

Rodzynki moczyć w winie przez 3-4 godziny.


Pieczarki oczyścić, pokroić w ćwiartki i wrzucić na rozgrzane 2 łyżki oliwy. Smażyć do zarumienienia.


Następnie dodać pokrojoną drobno cebulę i czosnek oraz liść laurowy. Smażyć na małym ogniu przez około 1 godzinę lub do czasu zarumienienia się cebuli, mieszając od czasu do czasu. Mniej więcej w połowie smażenia dodać trochę soli i świeżo zmielonego pieprzu.

Dodać rodzynki i smażyć przez 10-15 minut.


Następnie dodać wino i 1/4 szklanki wody. Smażyć na małym ogniu przez około 30 minut lub do zredukowania się wina, mieszając co jakiś czas.


Gotowe pieczarki wyjąć z patelni. Dolać 2 łyżki oliwy i usmażyć na niej kawałki zielonej papryki.


Polędwicę umyć i osuszyć.


Na rozgrzanej patelni, na dużym ogniu zarumienić mięso z dwóch stron (bez soli). Jeśli po przekrojeniu mięso będzie w środku surowe, można dosmażyć je kładąc każdy kawałek pionowo na patelni. Po kilku minutach powinno być już gotowe. Na samym końcu oprószyć mięso grubą solą morską.



Podawać kawałki polędwicy na pieczarkach w sosie z PX i ukoronować kawałkami pieczonej papryki.




Źródło: mercadocalabajio.com

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...