29 lipca 2013

Pikantna sałatka z marchewki

Istnieją niezliczone wersje sałatki z marchwi w stylu marokańskim, ale wszystkie zawierają 3 składniki: słodkie przyprawy np.:goździk, cynamon; świeże zioła i sos z dodatkiem cytryny. 

Sałatka ta pasuje doskonale do smażonych ryb i podawana może być zarówno na zimno jak i na ciepło.


Składniki (na 2 porcje):

0,5 kg marchwi
20 ml oliwy z oliwek
1 mała cebula
1/2 łyżeczki cukru pudru
1 ząbek czosnku
1 zielona papryczka chili
1 goździk (zmielony)
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
1/2 łyżeczki mielonego kminu
1 łyżeczka octu z białego wina
1 łyżeczka tartej skórki z cytryny
20 g świeżej kolendry
20 g szczypiorku
60 ml jogurtu greckiego
sól




Przygotowanie:

Marchew obrać, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać sól i zagotować. Gotować na małym ogniu do czasu, aż marchewki będą miękkie i lekko chrupiące. Odcedzić.


Cebulę pokroić w kostkę i smażyć na 2 łyżkach oliwy przez około 12 minut lub do czasu aż zacznie się rumienić. Dodać marchewki pokrojone w paski o około 1 cm grubości.


Dodać skórkę z cytryny, posiekany szczypiorek, zmiażdżony ząbek czosnku i posiekaną drobno papryczkę chili oraz przyprawy. Zdjąć z ognia, dokładnie wymieszać i posolić do smaku. Odstawić do wystygnięcia.


Przed podaniem dodać posiekaną kolendrę. Podawać z kleksem jogurtu greckiego i odrobiną oliwy z oliwek.





Źródło: na podstawie przepisu - Ensalada picante de zanahorias al estilo marroquí, El Gourmet Vegetariano, Yotam Ottolenghi.

Smacznego !!!

2 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie, ostatnio zasmakowałam mocno w pieczonej marchewce z miodem i przyprawami :) Polecam spróbować!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...