26 lipca 2013

Papryki de piquillo nadziewane owocami morza

Jakiś czas temu w tym poście pojawił się przepis na nadziewane papryczki del/de piquillo - Papryki nadziewane kremem z dorszaDziś proponuję nadzienie z owocami morza: krewetkami, omułkami i biała rybą.



Składniki (na 8 papryczek):

8 całych papryczek de piquillo + 1 do sosu
6 dużych krewetek
10 dużych omułków (mogą być z puszki)
100 g fileta z białej ryby np. z morszczuka
1 cebula
1 marchewka
300 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego lub 250 ml śmietany
250 ml mleka pełnotłustego
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
oliwa z oliwek
sól, pieprz



Przygotowanie:

W dużym garnku zagotować wodę. Gdy zacznie wrzeć, wrzucić do niej całe krewetki (uprzednio umyte) i rybę. 

Gdy woda zacznie ponownie wrzeć, wyjąć krewetki, a rybę gotować jeszcze przez 2 minuty. Wyjąć ją z wody i odstawić do wystygnięcia.

Małże dokładnie umyć - jeśli używamy świeżych - i włożyć je do garnka. Przykryć pokrywką i gotować do momentu otwarcia się omułków. Gdy ostygną, wyjąć je z muszli.





Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zetrzeć też połowę cebuli - drugą połowę zachować.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i wrzucić na nią starte warzywa. Smażyć przez 5 minut i następnie dodać pokrojone i uprzednio obrane krewetki, pokrojone małże i rozdrobnioną rybę. Posolić.



Wymieszać wszystkie składniki i dodać łyżkę mąki. Ponownie wymieszać i smażyć 1-2 minuty. Dodać mleko i wymieszać. Gotować do czasu zgęstnienia nadzienia (powinno mieć konsystencję gęstego beszamelu), cały czas mieszając.



Posolić i popieprzyć do smaku.

Gdy nadzienie ostygnie nadziać nim papryczki, uważając żeby się nie rozpadły. Włożyć je do naczynia żaroodpornego.


W następnej kolejności przygotowujemy sos. Na patelni rozpuścić masło. Dodać posiekaną, odłożoną wcześniej połowę cebuli. Po dwóch minutach dodać kawałki papryki i 1-2 łyżki wody ze słoika po paprykach.


Następnie dodać zagęszczone mleko niesłodzone. Zmniejszyć ogień i gotować do zredukowania około 1/4 objętości sosu. Gdy sos nie będzie gęstniał, można dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej.


Gotowy sos przelać do naczynia blendera, posolić i popieprzyć i następnie rozdrobnić.


Wlać gotowy sos do naczynia z nadzianymi paprykami.


Zapiekać w piekarniku w temperaturze 180ºC przez około 30-40 minut.




Źródło: mercadocalabajio.com

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...