3 lipca 2013

Papryczki z Padrón

Papryczki z Padrón, czyli Pimientos de Padrón, to bardzo proste w przygotowaniu - pod warunkiem, że uda się kupić odpowiednie papryczki - i jedno z najbardziej popularnych w całej Hiszpanii dań tapas.

Papryczki te, są małe, zielone i bardzo nieprzewidywalne dlatego, że niektóre z nich są pikantne, ale nie wszystkie - jedząc je, nigdy nie wiemy kiedy i czy natrafimy na ostrą niespodziankę. Mówi się, że z siedmiu zjedzonych papryczek jedna będzie pikantna, ale tak naprawdę to jedna wielka niewiadoma.

Pochodzą one z Galicji, z osady Hebrón położonej niedaleko miejscowości Padrón zlokalizowanej w prowincji La Coruña (gal. A Coruña), gdzie zaczęli je uprawiać franciszkanie z tamtejszego klasztoru - papryczki dotarły tam prawdopodobnie w XVII wieku z Meksyku.

Zbiera się je, gdy są jeszcze małe, gdyż wtedy mają najintensywniejszy smak. Ich zbiór rozpoczyna się w maju i trwa do końca lata. Każdego roku, w pierwszą sobotę sierpnia w Hebrón ma miejsce paprykowa fiesta, czyli święto poświęcone tym właśnie przepysznym papryczkom.



Składniki (na 1 porcję):

150 g papryczek z Padrón
4 łyżki oliwy do smażenia
gruba sól


Przygotowanie:

Papryczki dokładnie umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami - żeby gorąca oliwa nie pryskała podczas ich smażenia.


Oliwę rozgrzać na patelni. Wrzucić na nią papryczki i smażyć w całości (z ogonkami i nasionami) przez kilka minut z każdej strony.


Gdy papryczki lekko się zarumienią, posypać je grubą solą i smażyć jeszcze przez chwilę. Wyłożyć na papierowy ręcznik w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu. Podawać z solą. Jeść w całości chwytając papryczkę za ogonek.






Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...