31 lipca 2013

Lody z trzech mlek z czereśniami w brandy

Dziś polecam bardzo mleczne lody - deser w sam raz dla miłośników mleka :). 

Deser z trzech mlek jest bardzo popularnym w Ameryce Łacińskiej ciastem biszkoptowym moczonym w śmietanie, mleku kondensowanym i mleku zagęszczonym - stąd nazwa: pastel/postre de tres leches, czyli ciasto/deser z trzech mlek.

Do lodów dodałam czereśnie w brandy - połówki owoców i sos. Można dodać inne ulubione owoce: jagody, wiśnie, porzeczki lub np. dulce de leche.


Składniki (na 6-8 porcji):

200 ml śmietany 35%
200 ml mleka kondensowanego
200 ml mleka zagęszczonego słodzonego
45 g mleka w proszku
24 czereśni
2 łyżki brandy lub innego alkoholu np. likieru czereśniowego

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności ubijamy śmietanę, która przed ubiciem powinna być bardzo zimna. Odstawiamy do lodówki.



Do miski wlewamy mleko kondensowane, mleko zagęszczone i mleko w proszku. Dokładnie mieszamy.


Dodajemy do ubitej śmietany i dokładnie mieszamy.


Wlewamy do naczynia z pokrywką, które można zamrozić i wkładamy do zamrażalnika na 1,5 - 2 godziny.


W międzyczasie przygotowujemy czereśnie. Dokładnie je myjemy, usuwamy pestki i kroimy na pół. Wkładamy na patelnię lub do rondla, dodajemy alkohol i gotujemy na małym ogniu około 10 minut lub do czasu, aż owoce będą miękkie, a sos zgęstnieje.



Odstawiamy do wystygnięcia i następnie można rozdrobnić w blenderze część lub wszystkie owoce razem z sokiem, który powstał podczas gotowania, tworząc w ten sposób gęsty sos czereśniowy (rozdrobniłam połowę owoców, a resztę zostawiłam w całości).


Po około 2 godzinach wyjąć lody z zamrażalnika i przemieszać. Następnie dodać połówki czereśni i sos czereśniowy. Włożyć z powrotem do zamrażalnika na kilka godzin, do całkowitego zamrożenia się lodów.


Uwagi:
  • ze względu na dodanie do lodów mleka kondensowanego nie trzeba mieszać lodów co jakiś czas aby w ten sposób uniknąć krystalizacji cukru - jak to bywa w przypadku tradycyjnych lodów robionych bez maszynki do lodów.
  • lody po wyjęciu z zamrażalnika są bardzo twarde, dlatego najlepiej zostawić je kilka minut w temperaturze pokojowej, żeby trochę zmiękły.



Źródło: recetasdetiaalia.blogspot.com

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...