15 lipca 2013

Kotlety z soczewicy i komosy ryżowej

Dziś polecam kotlety wegetariańskie z soczewicy i komosy ryżowej z dodatkiem czerwonej i zielonej papryki, młodego czosnku, świeżego imbiru oraz przypraw: kminu, kolendry, kurkumy, wędzonej papryki i pieprzu.

Do podania kotletów polecam sos z jogurtu greckiego z dodatkiem pasty sezamowej tahini i soku z cytryny.



Składniki (na około 10 sztuk):

50 g zielonej papryki
50 g czerwonej papryki
20 g młodego czosnku lub cebuli
10 g imbiru
125 g ugotowanej komosy ryżowej
125 g ugotowanej soczewicy
1/2 łyżeczki mielonego kminu
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki kolendry
1/4 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
świeżo zmielony pieprz
1 jajko
3-4 łyżki bułki tartej
świeża kolendra lub natka pietruszki
sól
oliwa do smażenia

sos:

125 g jogurtu greckiego
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
świeżo zmielony pieprz
1 łyżka pasty sezamowej tahini

Przygotowanie:

sos:

Wymieszać jogurt z resztą składników i włożyć gotowy sos do lodówki.



Soczewicę i komosę ryżową ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Papryki i czosnek drobno pokroić. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy. Dodać czosnek i papryki. Smażyć na średnim ogniu przez 5 minut lub do miękkości. 


Dodać przyprawy i starty na tarce imbir.


Dodać soczewicę i komosę. Wymieszać. Następnie dodać posiekaną kolendrę lub natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem.


Odstawić do wystygnięcia. Przełożyć wszystkie składniki do głębokiego naczynia i wbić jajko. Wymieszać i następnie dodać bułkę tartą.


Wymieszać dokładnie wszystkie składniki i uformować kotlety.


Na patelni rozgrzać kilka łyżek oliwy i usmażyć na niej kotlety.




Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...