12 lipca 2013

Koktajl krewetkowy z różowym sosem

Koktajl krewetkowy - to bardzo prosta w przygotowaniu, lekka i orzeźwiająca sałatka, której podstawowymi składnikami są: liście sałaty, krewetki i sos na bazie majonezu z dodatkiem soku z cytryny i pomarańczy oraz odrobiną brandy, tabasco i ketchupu - ten ostatni zabarwia sos na różowo, stąd nazwa.

Najpopularniejszym sposobem podania koktajlu krewetkowego jest umieszczenie wszystkich jego składników - w tej wersji: krewetek, ananasa, awokado i sałaty - w szklanym kieliszku i polanie ich sosem.


Składniki (na 2 porcje):

14 krewetek (obranych)
100 g liści sałaty
1/4 - 1/2 ananasa
1 awokado
sól

Różowy sos:

100 g majonezu
1 łyżka brandy
1 łyżka sosu pomidorowego lub ketchupu
1,5 łyżki soku z cytryny
1.5 łyżki soku z pomarańczy
kilka kropel tabasco (u mnie 8)



Przygotowanie:

Liście sałaty dokładnie umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki.

Krewetki umyć, osuszyć i zarumienić na 1 łyżce oliwy dodając szczyptę soli. Odstawić do wystygnięcia.


Ananasa i awokado pokroić w kostkę.

Sos:

Do naczynia blendera włożyć wszystkie składniki i zmiksować na gładki sos. 


Na dno kieliszków lub pucharków włożyć kilka liści sałaty. Dodać kostki ananasa i awokado oraz pokrojone na 2 lub 3 części krewetki. Polać sosem i przykryć resztą sałaty. 






Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...