5 lipca 2013

Chłodnik migdałowo-czosnkowy z krewetkami i czereśniami

Chłodnik migdałowo-czosnkowy, czyli ajoblanco/ajo blanco, to  bardzo popularna w kuchni andaluzyjskiejzimna i sycąca zupa o białym kolorze.

Podstawowe składniki tej zupy to: chleb namoczony w wodzie, migdały, czosnek, woda, oliwa z oliwek sól i ocet (niekoniecznie). Najczęściej podaje się ją z winogronami lub z kawałkami melona.

Propozycja na dziś, to chłodnik ajoblanco z krewetkami i czereśniami z dodatkiem sosu z resztek po krewetkach duszonych w białym winie i następnie rozdrobnionych z kilkoma listkami bazylii.


Składniki (na 2 porcje):

Na zupę:

100 g niesolonych i nieprażonych migdałów bez skórki
120 g chleba bez skórki lub bagietki
60 ml oliwy z oliwek
30 ml octu winnego
2 ząbki czosnku
400 ml wody mineralnej niegazowanej lub filtrowanej + woda do namoczenia chleba
sól



Sos krewetkowy:

Głowy i pancerze po krewetkach
1/2 małej cebuli
1 ząbek czosnku
50 ml białego wina
300 ml wody
1 łyżeczka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej do zagęszczenia sosu
1-3 lisków bazylii
oliwa
świeżo zmielony pieprz, sól

Dodatki:

250 g całych krewetek 
10 czereśni

Przygotowanie:

Zupa:

Chleb moczymy w wodzie.


Do naczynia blendera włożyć migdały, czosnek i chleb odciśnięty z wody. Dodać wodę i ocet. Rozdrobnić na gładką masę i następnie dodać oliwę oraz szczyptę soli. Miksować jeszcze przez chwilę i następnie przelać zupę do dużego naczynia i wstawić do lodówki.



Krewetki umyć i obrać.


W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wrzucić na nią głowy i pancerze po krewetkach i smażyć przez kilka minut mieszając od czasu do czasu.


Następnie dodać pokrojoną na kawałki cebulę i czosnek. Posolić i popieprzyć. Smażyć przez kilka minut.


Następnie dodać wino i smażyć przez 4-5 minut, do wyparowania alkoholu.


Dodać wodę i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut.

Następnie rozdrobnić wszystkie składniki w blenderze.


Przecedzić przez sito. Zachować sos, a resztki z sita wyrzucić.


Wlać sos z powrotem do blendera i dodać 1-3 listki bazylii. Rozdrobnić.


Wymieszać kilka łyżek sosu z mąką kukurydzianą lub ziemniaczaną. Resztę sosu zagotować. Gdy zacznie wrzeć dodać do niego sos wymieszany z mąką i dokładnie wymieszać. Gotować przez 2-3 minuty lub do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu. Doprawić solą i pieprzem.


Czereśnie umyć, usunąć pestki i przekroić na połówki.


Krewetki zarumienić na 2 łyżkach oliwy. Posolić.


Nalać zupę do miseczek lub głębokich talerzy. Dodać czereśnie, krewetki i kilka kropli sosu z krewetek. 




Źródło: gastronomiaycia.com

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...