14 czerwca 2013

Smażone sardele

Obtoczone w mące i smażone na oleju, świeże sardele (boquerones fritos), podawane z ćwiartkami cytryny, której sokiem skrapia się ryby przed jedzeniem, są bardzo popularną przekąską czyli 'tapą'. 

Jest to typowa letnia tapa sprzedawana w Andaluzyjskich (i nie tylko) kioskach z żywnością umieszczonych na tamtejszych plażach, czyli w chiringuito i w barach tapas.



Składniki (na 1 porcje):

300 g świeżych sardeli (w całości)
mąka do obtoczenia ryb
olej do smażenia (np. słonecznikowy)
1/2 cytryny
sól

Przygotowanie:

Ryby umyć pod bieżącą wodą. Usunąć głowy, wnętrzności, kręgosłup (niekoniecznie) i dokładnie osuszyć na sitku i następnie papierowymi ręcznikami.


Obtoczyć ryby w mące i następnie usunąć jej nadmiar potrząsając delikatnie rybą. Mąka, którą używa się do obtoczenia ryb to specjalna mieszanka mąki pszennej i kukurydzianej, ale oczywiście można użyć tylko mąki pszennej.


Smażyć na gorącym oleju, do zarumienienia. Wyłożyć na papierowe ręczniki.


Przed podaniem posolić i skropić sokiem z cytryny.




Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...